Europese Commissie beging fout in TNT-overname UPS

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:38
De Amerikaanse pakketgigant UPS is in het gelijk gesteld in een zaak tegen de Europese Commissie. Het supranationale EU-orgaan oordeelde in 2013 dat een overname van TNT de Amerikaanse koeriersdienst teveel macht zou geven. Ten onrechte zo stelt het Gerecht van de EU nu.

TNT stond ruim vier jaar geleden voor een overname door UPS. De Amerikanen waren bereid 5,2 miljard euro neer te leggen voor de Nederlandse branchegenoot. De Europese Commissie oordeelde begin 2013 echter dat de op handen zijnde megabundeling een negatief effect zou hebben op de pakkettenmarkt, tot hogere prijzen voor consumenten zou leiden en te weinig van de concurrentie zou overlaten.

FedEx
Het Europees gerechtshof heeft dinsdag het besluit nietig verklaard omdat de Commissie een 'ander econometrisch model' dan gangbaar heeft gebruikt. Daardoor zijn de rechten van de verdediging van UPS geschonden. De Amerikanen zouden volgens Reuters aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding.

TNT viel vorig jaar ten prooi aan de Amerikaanse sectorgenoot FedEx, een concurrent van UPS. FedEx betaalde 4,4 miljard aan PostNL. De Commissie keurde die deal wel goed. 

 

Gerelateerde artikelen