Europese bedrijven openen deuren voor Aziatisch kapitaal

“Steeds meer Europese bedrijven staan open voor de gedachte om samen te werken met Aziatische investeerders”, zegt Jeroen Koster, hoofd van de fusie- en overnamepraktijk van Clifford Chance in Amsterdam. Uit recent onderzoek van advocatenkantoor Clifford Chance blijkt dat steeds meer Chinese investeerders en bedrijven azen op Europese M&A deals. Het advocatenkantoor heeft een wereldwijd bestuurders gevraagd naar trends in M&A. De respondenten zijn optimistisch over de Aziatische M&A activiteit en de interesse van Aziatische bedrijven in Europese M&A deals.
De behoefte aan technologie en kennis is één van de belangrijke dealdrivers voor Aziatische bedrijven. Koster: “Menig Europees bedrijf heeft als gevolg van de aanhoudende crisis noodzakelijke maatregelen genomen om hun kosten te beperken of anderszins hun balans te versterken en heeft daarnaast vaak beschikking over technologie of kennis over processen waar men behoefte aan heeft in snelgroeiende economieën. Daar komt bij dat door de economische crisis de waarderingen van Europese ondernemingen onder druk staan.” De advocaat voegt daaraan toe dat veel Europese bedrijven onder druk staan om niet-kernactiviteiten af te stoten om hun kapitaalpositie te versterken. Deze verkopen kunnen interessant zijn voor grotere internationale kopers met een sterke kaspositie, zoals Aziatische bedrijven. “Met name die kopers die op zoek zijn naar de juiste gelegenheid om hun kernactiviteiten uit te breiden en te laten groeien. Grote Aziatische kopers hebben juist belangstelling voor die Europese bedrijven die toegang hebben naar hogere groeimarkten in regio’s buiten Azië”, zegt Koster.
 
Ook de veranderende Westerse houding ten opzichte van Azië is een dealdriver. “Steeds meer Europese bedrijven lijken open te staan voor de gedachte om samen te werken met Aziatische investeerders. Voor deze bedrijven betekent een joint venture met een Aziatische partij vaak betere toegang tot de snellere groeimarkten van Azië of een toename van productiecapaciteit.” Dit is des te aantrekkelijker omdat groeifinanciering in Europa duur is.
Azië wil technologie
De Aziatische interesse geld niet voor alle sectoren. “We zien dat veel kopers uit opkomende markten met name interesse hebben in bedrijven die in de technologie- en energiesectoren actief zijn.” Een voorbeeld van een typische deal uit de sector is de overname van de restanten van het failliete Saab door het Europees-Aziatische consortium NEVS in september. NEVS gaat met Saab verder als producent van elektrische auto’s. NEVS is een consortium van Chinese, Zweedse en Japanse investeerders en nam Saab over van het Nederlandse Spyker. Het bedrijf wil zich vooral richten op de Chinese markt. Een ander voorbeeld van een Aziatisch bedrijf dat onlangs een Westers technologiebedrijf acquireerde, is de overname van het Amerikaanse Stoneware, actief op het gebied van cloud computing, door de Chinese Lenovo Group.
Andersom werken veel Westerse bedrijven nog aan hun positie in de Aziatische markt. “We blijven zien dat bedrijven in lage groei regio’s op zoek zijn naar hoger rendement door toegang te krijgen tot de hogere groei en opkomende markten waar consumenten steeds meer koopkracht bezitten”, zegt Koster. Volgens de advocaat zijn de beperkte autonome groeimogelijkheden in eigen land een stimulans om over de grens te kijken. Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is de overname van Asia Pacific Breweries door Heineken.
Koster verwacht dat de Aziatische interesse nog lang niet voorbij is. “Het lage tempo van herstel als het gaat om de Europese economie, de wisselkoers tussen de euro en de dollar en de nog steeds toenemende strengere regelgeving zullen er waarschijnlijk toe leiden dat de waarderingen van Europese ondernemingen voorlopig nog aantrekkelijk blijven voor onder andere Aziatische partijen. Omdat Europa nog altijd een hele grote afzetmarkt is voor Azië is het zekerstellen van de toegang tot rijke consumenten belangrijk.”
Gerelateerde artikelen