Europees Levine Leichtman-fonds doet eerste investering

Het onlangs opgestarte Levine Leichtman Capital Partners Europe (LLCP), waar Nederlander Wouter Snoeijers de leiding heeft, kondigt zijn eerste investering aan. Het gaat om om een Ierse uitgever van schoolboeken voor de basis- en middelbare school. Dat meldt LLCP in een persbericht.

De uitgever genaamd CJ Fallon is gevestigd in Dublin en levert educatie in zowel print als digitale vorm. CJ Fallon bestaat al sinds 1927 en heeft volgens zijn nieuwe investeerder een sterke reputatie met 900  titels in twintig schoolvakken. Ook is CJ Fallon de maker van twee belangrijke toetsen voor de vakken wiskunde en Engels. De producten en diensten levert CJ Fallon in zijn thuisland.

Het bedrag dat voor CJ Fallon is betaald of details over de financieringsconstructie zijn niet bekend. Wel laten de partijen weten dat de senior credit is verstrekt door Ulster Bank Ireland Limited. 

Fondsenfamilie
De investering is de eerste van wat een Noord-Europese fondsenfamilie van in totaal 100 miljoen euro moet worden van Levine Leichtman Capital Partners (LLCP), een grote private equity-investeerder uit Los Angeles. LLCP heeft op internationaal niveau 1,65 miljard dollar geïnvesteerd. 

Begin dit jaar zette LLCP een kantoor in Nederland op om van daaruit de Noord-Euopese investeringen te beheren. Wouter Snoeijers, voorheen werkzaam bij PGGM en Permira, is aangesteld als managing director van deze Nederlandse vestiging.  “Wij hebben 100 miljoen euro opgehaald om te investeren in private equity,” zei Snoeijers twee weken geleden tegen MenA.nl. "Wij zijn op zoek naar zowel bestaande private equity als naar bedrijven die nog niet in handen van private equity zijn.” 

CJ Fallon was hiervoor in handen van Lonsdale Capital Partners, een Britse private equity firma, zo meldt Irish Times. Snoeijers zei destijds dat hij zich richt op het midden- en kleinbedrijf in sectoren met hoge marges, zoals onderwijs, health care, zakelijke dienstverlening en de lichte industrie. “Wij zijn op zoek naar markleiders in nichemarkten, die een sterk groeipotentieel hebben en een goede vrije kasstroom,” aldus Snoeijers. De Ierse educatieve uitgever lijkt hier onder te vallen.

Gerelateerde artikelen