Europa pompte 2,8 miljard in Nederlandse projecten
Veel van het geld is naar nieuwe sectoren gegaan, zoals langdurige speciale zorg. Ook was de EIB Groep gul voor innovatieve bedrijven, door het beschikbaar stellen van durfkapitaal, gesteund door het pan-Europese Garantiefonds.
De Europese klimaatinvesteringen in ons land zijn een stuk hoger dan wat de EIB Groep gemiddeld in dit soort projecten pompt. Iets minder dan de helft van de 95 miljard die de investeringsgroep wereldwijd beschikbaar stelt ging vorig jaar naar klimaatprojecten.
Het geld van de EIB-groep komt uit twee potjes. Het ene is van de EIB, de Europese Investeringsbank. Het andere is het Europees Investeringsfonds (EIF). Dit fonds verleent risicokapitaal ter ondersteuning van investeringen in eigen middelen van het mkb in EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten en ontwikkelingslanden.
Bij de presentatie van de jaarcijfers van de EIB Groep werden ook enkele Nederlandse organisaties genoemd die profiteerden. Leningen voor langdurige speciale zorg gingen zoal naar de gehandicaptenorganisatie Ipse de Brugge en naar regionale ziekenhuizen, zoals Zuyderland en Alrijne Zorggroep.
Op innovatiegebied kwam er durfkapitaal beschikbaar voor bedrijven als het cybersecuritybedrijf EclecticIQ en medische innovator Xeltis.
Het Europees Investeringsfonds,gaf in 2021 verder invulling aan haar samenwerking met Invest-NL via het Dutch Future Fund en het Dutch Alternative Credit Instrument mandaat, met investeringen in onder andere Rubio Impact Fund, Thuja Capital Healthcare, Shift Invest en HenQ Fund.
Daarnaast gaf het EIF ook garanties, zoals aan Triodos om leningen in de kunst en cultuursector te versnellen, via een garantie van de Europese Commissie onder de Cultural and Creative Sectors garantiefaciliteit.