Europa kijkt kritisch naar deelname Microsoft in Frans AI-start-up

De techgigant neemt voor zes miljard een minderheidsbelang in Mistral.

Microsoft heeft een minderheidsbelang ingenomen in Mistral, een Franse AI-start-up met een waardering van ongeveer 2 miljard euro. Het gaat om een investering van 16 miljard. Mistral AI zegt dat dit een aanvulling is op de Serie A-financieringsronde die een paar maanden geleden werd aangekondigd, een uitbreiding van Serie A-uitbreiding.

Het betekent dat de waardering van Mistral AI niet verandert na deze investering. In december haalde mistral in de Serie A ronde 345 miljoen op, waardoor de waardering van het Franse bedrijf toenam tot 2 miljard euro. Hoe groot het belang wordt van Microsoft is niet bekendgemaakt.

Onderdeel van de deal is dat Microsoft de taalmodellen van Mistral kan gebruiken voor zijn Azure AI-platform. Net als bij de samenwerking met OpenAI zullen Microsoft en Mistral zich richten op het ontwikkelen en implementeren van de volgende generatie van large language models.

De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

De vrees is dat Microsoft door de deal te machtig kan worden in kunstmatige intelligentie. Microsoft trekt ook al samen op met OpenAI van ChatGPT, waar Microsoft een belang van negen miljard dollar in nam.

De Europese Unie zou juist graag zien dat Europese bedrijven furore maken in de nieuwe, baanbrekende sector, waar nu Amerikanen en Chinezen de boventoon voeren. Mistral is een van de weinige Europese AI-bedrijven die ertoe doen.

Gerelateerde artikelen