Microsoft gelooft in ChatGPT

Softwareconcern Microsoft investeert tien miljard dollar in OpenAI.

Microsoft investeert de komende jaren tien miljard dollar in het bedrijf achter AI-programma ChatGPT. OpenAI, ook bekend van het vergelijkbare programma Dall-E, heeft het geld en de technische mogelijkheden van Microsoft nodig om de enorme hoeveelheden data aan te kunnen. 

ChatGPT heeft in korte tijd veel gebruikers getrokken door op basis van kunstmatige intelligentie goed leesbare teksten te produceren. 

Met het opgehaalde geld wil OpenAI "onafhankelijk onderzoek blijven doen en veilige kunstmatige intelligentie ontwikkelen". Microsoft wil met de investering concurrenten Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta en Google-moeder Alphabet voorblijven als het gaat om kunstmatige intelligentie, waarvoor de verwachting is dat er een grote toekomst voor is weggelegd. Ook gaat Microsoft ChatGPT "binnenkort" toevoegen aan zijn cloudplatform Azure.

Microsoft maakte vorige week nog bekend wereldwijd 10.000 mensen te gaan ontslaan omdat de vraag naar zijn software vanwege de economische situatie afneemt. De techgigant zei toen wel te willen blijven investeren in belangrijke onderdelen.

Het is niet de eerste investering van het bedrijf achter Windows en Xbox in OpenAI. In 2019 stak Microsoft een miljard dollar in het bedrijf, dat in 2015 werd opgericht door Elon Musk en techinvesteerder Sam Altman.

ChatGPT zorgt voor veel opschudding, omdat veel van de door het programma gegenereerde teksten amper zijn te onderscheiden van door mensen geschreven teksten. De chatbot is in staat op een natuurlijk manier te antwoorden op vragen en verzoeken en beantwoordt vervolgvragen. Ook kan ChatGPT teksten schrijven in verschillende genres. Het programma is omstreden, vooral omdat de teksten niet betrouwbaar zouden zijn. 

ChatGPT zou misschien een belangrijke concurrent kunnen worden van Google. Het programma Dall-E maakt na een geschreven opdracht 'kunst' die bestaat uit samengevoegde afbeeldingen die op internet beschikbaar zijn.

Lees ook: De inzet van AI en ChapGPT in overnameprocessen
 

 

Gerelateerde artikelen