Euronext wil Allfunds in Spanje kopen voor 5,5 miljard

Aandelenbeurzen spreiden activa tegen grillen van de effectenhandel.

Beursuitbater Euronext overweegt de koop van het Spaanse Allfunds. Volgens persbureau Bloomberg heeft Euronext 5,5 miljard euro over het 'wealthtech'-bedrijf, zoals Allfunds zichzelf noemt. Het Spaanse bedrijf zet technologie in bij vermogensbeheer. Via het digitale platform van de onderneming kunnen fondsenmanagers en investeerders aan elkaar gekoppeld worden. 

Gisteren zei Euronext in gesprek te zijn met de grootste aandeelhouders van Allfunds over een deal. Het bestuur van Allfunds overweegt het bod. Het bod van 5,5 miljard euro is hoger dan de waarde die het bedrijf momenteel heeft. Die bedraagt nu 4,6 miljard euro. Wel is het bod een stuk lager dan de 7,2 miljard euro die het distributiebedrijf bereikte in de notering in Amsterdam in 2021.

Beurzen hebben geprobeerd hun activiteiten te diversifiëren, weg van alleen de handel in effecten. Hiermee willen ze voorkomen dat hun inkomsten heen en weer slingeren, al naar gelang bewegingen op de beurs. 

Euronext is de afgelopen jaren betrokken geweest bij een reeks overnames, waaronder de integratie van de beurs van Milaan, die het bedrijf in 2021 voor 4,4 miljard euro kocht.

Hellman & Friedman is de grootste aandeelhouder van Allfunds, met een belang van 34,3 procent, terwijl BNP Paribas 12,1 procent van de groep in handen heeft. Credit Suisse verkocht in oktober vorig jaar een belang van 8,6 procent in Allfunds.

Het belegd vermogen van Allfunds daalde in het derde kwartaal van 2022 met 8,6 procent op jaarbasis tot 1,29 biljoen euro.
 

Gerelateerde artikelen