Euronext reageert razendsnel en hengelt clearingdiensten binnen

Na de afgeketste overname van de Franse tak van clearinghuis LCH. Clearnet, heeft beursuitbater Euronext nu wel beet. Branchegenoot Intercontinental Exchange (ICE) heeft een overeenkomst gesloten met Euronext over zijn clearingdiensten op het gebied van financiƫle derivaten en de grondstoffenmarkten.

Dat maakte de exploitant van de aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon maandagochtend bekend. De deal volgt kort na de gestrande overname van LCH. Clearnet SA, de Franse afdeling van clearinghuis* LCH. Clearnet.

Rothschild
Deze kon niet plaatsvinden doordat vorige week de Europese Commissie een streep zette door de beoogde fusie tussen London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse. Eigenaar LSE zou vervolgens niet meer willen praten over de overname van LCH. Clearnet SA door Euronext. Zakenbank Rothschild stond de Amsterdamse beursexploitant bij, dat zo'n 510 miljoen euro over had voor de Franse clearingactiviteiten. 

Door de overname van de clearingdiensten van ICE zullen klanten volgens Euronext een kostenmindering voelen van 15 procent bij tarieven en genieten van kapitaalvoordelen. De deal beslaat een periode van tien jaar. Euronext investeert daarbij vooraf 10 miljoen euro in ICE Clear Netherlands. De clearingactiviteiten worden vanuit Amsterdam uitgevoerd.

Euronext en ICE Clear Netherlands ronden de deal naar verwachting in het tweede kwartaal af. De clearingdiensten worden vervolgens in de tweede helft van volgend jaar overgezet naar het nieuwe clearinghuis, vooruitlopend op het aflopen van het huidige contract met Clearnet eind 2018.

*Een clearinghuis is een centrale partij die tussen de handelstransactie van twee financiële instellingen staat.

(Bron: ABM Financial News en AFN)

 

Gerelateerde artikelen