Euronext en dealmakers houden buitenwacht in spanning

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:38
Afgelopen zondag oordeelde de Europese Commissie dat London Stock Exchange (LSE) zijn elektronische handelsplatform voor Europese overheidsobligaties MTS moet verkopen indien het wil samengaan met Deutsche Börse. Een breekpunt voor LSE, waardoor de fusie waarschijnlijk van de baan is. En dat heeft ook implicaties voor Euronext. 

De overname van LCH Clearnet SA, het Franse onderdeel van clearinghouse LCH Clearnet en in eigendom van de Londense beurs LSE, staat al sinds 3 januari in de M&A Database, maar een groen vinkje achter het overnamebedrag van 510 miljoen euro is tot nu toe uitgebleven. Het heeft er alle schijn van dat de deal niet geclosed gaat worden. 

'Mogelijke andere overnames'
Euronext benadrukte in december dat een eventuele overname van Clearnet SA op voorwaarde is van het al dan niet slagen van de fusie tussen de Britse en Duitse beursuitbaters. Nu de Londense beurs verklaart niet akkoord te gaan met het bod van 13 miljard euro én de voorwaarde dat het MTS verkoopt, lijkt Euronext de transactie te moeten cancellen. 

De exploitant van beurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs en de M&A-adviseurs in deze deal houden afgelopen werkweek de kaken opeen. Uitzondering is Stéphane Boujnah, de Franse CEO van Euronext, die cryptisch mijmerde over 'mogelijke andere overnames'. Het Financieele Dagblad sprak het vermoeden uit dat Boujnah al niet meer op de deal rekent. 

Adviseurs Euronext en LSE
Intussen berekenen de zakenbankiers van Rothschild, juristen van Rutgers & Posch en Jones Day de kans van slagen voor Euronext. De Londenaren krijgen aan de sellers-zijde van LCH. Clearnet SA advies van de M&A-advocaten van Freshfield Bruckhaus Deringer en Clifford Chance. 

Geslaagde overname
Recent was er sprake van een geslaagde transactie: Euronext nam een meerderheidsbelang van 51 procent in Company Webcast voor een bedrag van 3,6 miljoen euro. Het communicatiebureau in Capelle aan de IJssel gaat de Amsterdamse beurs ondersteunen met online seminars, webinars en webcast-oplossingen.  


Gerelateerde artikelen