‘EU-onderzoek naar NXP-deal loopt vertraging op’

De Europese Commissie heeft meer tijd nodig voor haar onderzoek naar de voorgenomen overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP door het Amerikaanse Qualcomm.

Brussel dacht eerst nog op 17 oktober klaar te zijn, maar die deadline is verschoven naar 6 december. Oorzaak van de vertraging is dat de Europese toezichthouder nog extra informatie nodig had met betrekking tot de miljardendeal. Het gaat om een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. Qualcomm kwam vorig jaar een overnamesom van 47 miljard dollar overeen met de sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips.

Brussel heeft nog verschillende bedenkingen, omdat de overname mogelijk leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. Daarom werd in juni een diepgaand onderzoek gestart.

Elliot
Er is meer roering rond de deal. Ook de activistische aandeelhouder Elliott ligt dwars. Die vindt dat het overnamebod te laag is. Verder valt het op dat aandeelhouders eerder voor de transactie aangemelde stukken de laatste maanden weer aan terugtrekken zijn.

De betrokken bedrijven hebben tot nu toe telkens gezegd dat ze de deal voor het einde van dit jaar afgerond willen hebben. Bij Qualcomm was niemand bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van NXP wilde niet reageren omdat Qualcomm als overnemende partij volgens hem de communicatie behoort te doen.

(ANP/MenA)

Gerelateerde artikelen