Eumedion wil duidelijkheid over acquisitiestrategie en belastingbeleid beursbedrijven

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zouden hun beleggers meer duidelijkheid moeten verschaffen over hun acquisitiestrategie en hun belastingbeleid. Dit staat in de Speerpuntenbrief 2016 die Eumedion, het corporate governance forum voor institutionele beleggers, naar de beursgenoteerde ondernemingen heeft gestuurd.

De Speerpuntenbrief bevat onderwerpen die de bij Eumedion aangesloten institutionele beleggers bij de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen in de aanloop naar het AVA-seizoen 2016 in dialogen aan de orde zullen stellen.
 
De ondernemingen worden onder meer aangemoedigd om de strategische en de financiële criteria waaraan eventuele toekomstige acquisities worden getoetst, te openbaren. Ook wordt gevraagd om verzwaarde stem- en quorumvereisten voor de AVA-goedkeuring van majeure acquisities in de statuten op te nemen, zodat het draagvlak voor majeure acquisities onder aandeelhouders wordt vergroot.

Het tweede Eumedion-speerpunt voor 2016 heeft betrekking op het belastingbeleid en de risico’s die daaraan zijn verbonden. Eumedion verwacht van de ondernemingen dat zij in het jaarverslag uiteenzetten hoe zij belastingissues op een verantwoorde wijze managen.
 
Tot slot moedigt Eumedion de ondernemingen in 2016 opnieuw aan om een ‘geïntegreerd jaarverslag’ op te stellen.

• Eumedion Speerpuntenbrief 2016

Gerelateerde artikelen