EU-lidstaten beducht voor overname Figma door Adobe

De deal van twintig miljard valt formeel buiten het toezicht door de EC.

De overname van Figma door concurrent Adobe voor twintig miljard dollar ligt op de snijtafel van diverse Europese mededingingsautoriteiten. De Europese Commissie gaat er scherp naar kijken. Een officieel onderzoek is echter nog niet geopend. 

Dat de Europese Commissie zich buigt over een deal tussen twee Amerikaanse bedrijven is niet vanzelfsprekend. Groen licht in Europa is niet noodzakelijk. Maar Europese mededingingsautoriteiten kunnen toch in actie komen als lidstaten daarom vragen. 

Oostenrijk vindt de mogelijke deal belangrijk genoeg om zich erover te buigen. Figma levert onder meer een samenwerkingstool voor het ontwerpen van producten evenals een whiteboardoplossing genaamd FigJam. Adobe heeft al gezegd dat de gratis versie van Figma beschikbaar zal blijven na de overname.

Tal van andere Europese landen hebben zich inmiddels ook uitgesproken over de deal. Zij willen dat de Europese Commissie die tegen het licht houdt. De Europese wetgeving biedt daar de mogelijkheden voor. De commissie ontving al verzoeken van onder België, Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Zweden.
 

Gerelateerde artikelen