EU-hof: veto overname TNT door UPS was onterecht

De Europese Commissie heeft in 2013 ten onrechte de overname van TNT Express door de Amerikaanse pakketbezorger UPS geblokkeerd.

Dat is het definitieve oordeel van het Europese Hof van Justitie over de mislukte overnamepoging door het veto van het dagelijks bestuur van de EU.

De advocaat-generaal van het hof had in juli vorig jaar al geadviseerd dat het veto niet terecht was. De commissie dwarsboomde de overname omdat ze vreesde dat er te weinig concurrentie zou overblijven op de markt en dit zou leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

UPS won in 2017 al een zaak bij het Gerecht van de Europese Unie rond de mislukte deal. Het Gerecht verklaarde het commissiebesluit nietig omdat door een procedurefout de rechten van de verdediging van UPS waren geschonden. Daartegen ging de commissie in beroep. De hoogste Europese rechters annuleren het commissiebesluit nu definitief.

Met het oordeel is de weg geplaveid voor een schadevergoeding voor UPS. De Amerikanen eisen 1,7 miljard euro smartengeld van Brussel. In een reactie laten ze weten blij te zijn met het oordeel van het Europese Hof van Justitie. UPS bood destijds 5,2 miljard euro voor TNT dat inmiddels is overgenomen door het eveneens Amerikaanse FedEx. Met die deal in 2016 was uiteindelijk een bedrag van 4,4 miljard euro gemoeid.

VEB: Geen juridische stappen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) neemt voorlopig geen juridische stappen naar aanleiding van een uitspraak. "Aandeelhouders zijn een indirecte partij'', verklaart adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB. Bovendien is "juridisch gelijk krijgen" volgens hem niet hetzelfde als financiële genoegdoening krijgen. "Een juridisch gevecht tegen overheden en financiële instellingen is altijd heel moeilijk."

(ANP)

Gerelateerde artikelen