EU: paal en perk aan koopwoede tech-reuzen

De Europese Unie moet een overname door Google, Facebook en andere machtige internetconcerns kunnen blokkeren, vinden Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ze willen beletten dat deze platforms, waar consumenten nauwelijks omheen kunnen, concurrenten in spe uitschakelen door ze onmiddellijk in te lijven.

De Europese Commissie werkt al aan regels voor en toezicht op deze bedrijven, die met bijvoorbeeld hun zoekmachine of hun sociale netwerk de sleutel in handen hebben van een voor hun gebruikers belangrijk deel van de onlinewereld. Ze zijn beducht voor een al te grote macht van 'Big Tech', waaronder meestal Google, Facebook, Amazon en Apple worden gerekend.

Maar die voorstellen zijn "niet ambitieus genoeg", schrijven demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en haar Duitse en Franse collega in een eigen aanvullend voorstel.

Het drietal wil "voorkomen dat deze 'poortwachters' aan de lopende band innovatieve start-ups opkopen", zegt Keijzer. Zoals Facebook WhatsApp en Instagram overnam toen die nog niet groot genoeg waren om het al zelfstandig tegen de gigant op te nemen. "Daarom willen we dat álle fusies en overnames door poortwachters door de Europese toezichthouder worden beoordeeld."

Den Haag, Berlijn en Parijs willen verder maatregelen kunnen nemen tegen specifieke bedrijven, naast de algemene maatregelen waaraan de commissie al werkt.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen