ESG van verplicht nummer tot waardetool

Private equity (PE) heeft steeds meer oog voor ESG-factoren (environmental, social & governance) bij transacties en in het portfoliobeheer. Waardecreatie is daarbij de overweging, waar compliance oorspronkelijk de belangrijkste drijfveer was. 

Dat blijkt uit PwC-onderzoek onder 209 PE-huizen uit 35 landen. De Global Private Equity Responsible Investment Survey 2021 ziet bij de private equity een verschuiving van compliance naar waardecreatie. Waar in de survey van 2019 risicomanagement nog de belangrijkste motor was voor ESG-activiteiten, noemen de respondenten nu waardecreatie als een van de belangrijkste drijfveren.

“Bijna alle PE-huizen hebben een strategie voor responsible investment, een ESG-policy en de nodige monitoring tools”, zegt Remco van Daal, PE Industry Leader van PwC Europe van Daal. “Grote PE-huizen kijken nu naar ESG om goed te doen en om waarde te creëren. Die twee zaken sluiten elkaar niet uit en we merken meer en meer dat ze elkaar juist versterken in de snel veranderende omgeving. Ik zie bij ESG dezelfde ontwikkeling als destijds bij de due dilligence. Die was twintig jaar geleden sterk ingestoken vanuit risico, maar evolueerde naar het zoeken naar waarde.”

Een aantal jaren geleden wees onderzoek aan de Harvard Universiteit al uit dat bedrijven die (ESG-)indicatoren meenemen in hun beleid een betere financiële performance hebben. “Ook zien we onderzoek dat aantoont dat bedrijven op duurzame producten hogere prijsstijgingen kunnen doorvoeren”, zegt Viviana Voorwald, ESG Lead van PwC Europe. “Dat goede prestaties op ESG-kpi’s zorgen voor waardecreatie is steeds duidelijker aantoonbaar.”

Volgens haar is de acceptatie van ESG als richtsnoer niet helemaal spontaan tot stand gekomen. “De integratie van ESG in bedrijfsactiviteiten heeft zich mede ontwikkeld onder druk van financiële instellingen en investeerders. En in Europa speelt zeker de toenemende druk van EU-regelgeving een rol.”

Ze denkt dat ESG meer kansen biedt aan PE-huizen door te kijken naar meer dan alleen CO2-maatregelen, diversiteit en governance-onderwerpen zoals het tegengaan van omkoping en corruptie. “We zien dat er soms onvermoede mogelijkheden voor waardecreatie naar boven komen door al vóór de investering een analyse te maken door de ESG-lens.”

Related articles