Ernst & Young verwacht afzwakking M&A markt

Ernst & Young verwacht een vertraging in de M&A markt door geopolitieke zorgen. De dip is wel tijdelijk, verwacht het consultancybureau.

Ernst & Young (EY) deed een onderzoek onder 2600 bestuurders in 45 landen. Van de leidinggevenden denkt 46% de komende 12 maanden een overname te doen. Dit was één jaar geleden nog 56%.

Pauzeknop

“Geopolitieke zorgen en onzekerheid rond handelsakkoorden en tarieven zorgen ervoor dat sommige dealmakers op de pauzeknop hebben gedrukt”, aldus Steve Krouskos van EY in het rapport. “Ondanks dat bedrijven sterker dan verwachte halfjaarcijfers hebben gerapporteerd en er een strategische noodzaak voor deals, verwachten we dat de markt aan het eind van het jaar zwakker zal zijn dan aan het begin.

EY denkt dat de zwakte in de markt tijdelijk zal zijn, want de strategische redenen om overnames te doen blijven aanwezig. Daarom denkt het consultancybureau uit New York dat de M&A-activiteit in de tweede helft van 2019 weer zal aantrekken. Bovendien denkt de meerderheid van de ondervraagden dat de wereldwijde economische vooruitzichten beter worden.

Vertraging

EY is één van de instellingen die waarschuwen dat de M&A-activiteit kunnen vertragen. Grote grensoverschrijdende deals, die in de afgelopen vijf jaar een hausse aan activiteit hebben gegenereerd, zullen waarschijnlijk vertragen vanwege de impact van handelsoorlogen en regulering, zei de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase & Co vorige maand. 

Anderen zijn minder negatief. Zo publiceerde advocatenbureau CMS vorige week een rapport waarin ze verwachten dat de (Europese) M&A-markt, ondanks de risico’s, sterk zal blijven, zolang kapitaal goedkoop en beschikbaar blijft.

Volgens gegevens van Bloomberg bedrijven hebben in de eerste negen maanden van dit jaar ongeveer voor 3 biljoen dollar aan transacties aangekondigd. 2018 is daarmee op de goede weg om het totaalbedrag van 4,1 biljoen dollar uit 2007 te verslaan, tenzij er in het vierde kwartaal een sterke vertraging optreedt.

Private Equity

Door de onzekerheden zullen ondernemingen meer tijd nemen om hun portefeuilles te herzien en waarschijnlijk meer activa afstoten, aldus de enquête. Dit zal waarschijnlijk goed uitpakken voor Private Equity-partijen. Bijna eenderde van de ondervraagden verwachten dat zij de grote kopers van 2019 zullen worden.

"De opkomst van particulier kapitaal, waaronder private equity, superfunds, staatsfondsen en corporate venture capital, heeft de financieringsomgeving fundamenteel veranderd”, aldus Krouskos.

De uitkomst van de Brexit-onderhandelingen is een belangrijke zorg voor leidinggevenden, aldus het adviesbureau. Ongeveer 41 procent van de ondervraagden gaf aan tussen het VK en de Europese Unie het liefst een economische vrijhandelsovereenkomst te zien die vergelijkbaar is met Zwitserland.

Gerelateerde artikelen