Er is leven voor het onverkoopbare Intertoys

De speelgoedketen maakt volop winst in afwachting van alsnog een deal.

Speelgoedketen Intertoys heeft een sterke groei doorgemaakt in het afgelopen jaar. Het bedrijf behaalde een omzet van 208 miljoen euro, bijna negen procent meer dan het jaar daarvoor. De operationele winst groeide met één miljoen euro tot 12,4 miljoen euro.

Eigenaar Mirage Retail Groep wilde de speelgoedwinkels begin dit jaar verkopen, maar dat ging toch niet door. De verkoop was bedoeld om Mirage weer financieel gezond te maken. Het plan was om daarna ook Blokker, een andere dochteronderneming, in de verkoop te doen. Beide bedrijven bleken echter onverkoopbaar.

“Ik hoef niet uit te leggen dat de markt voor dit soort transacties in een tijd van oplopende rente uitdagend is”, aldus Ynse Stapert van Mirage in februari. “Het heeft op dit moment geen zin actief te zoeken naar een nieuwe koper voor de winkels.”

De verkoop ging voor een jaar de ijskast in, wachtend op een rentedaling die een overname minder kostbaar maakt.

Intertoys heeft tussentijds een meerjarige financiering afgesloten bij Rabobank. “Dit stelt ons in staat om onze groeiplannen te versnellen”, zegt Jan Nap, financieel directeur van het bedrijf. Intertoys wil “flink investeren” in onder meer het vernieuwen van bestaande winkels en het openen van nieuwe winkels.

In de afgelopen maanden vertrokken drie directeuren bij de noodlijdende winkelketen. Mirage meldde onlangs “constructieve gesprekken” te voeren met “een selecte groep mogelijke kopers” voor Blokker.

Lees ook: Verkoop van Blokker van de baan door herfinanciering

Gerelateerde artikelen