Envipco zet vol in op Europese expansie

Statiegeldbedrijf Envipco zet vol in op de groei in Europa. Het bedrijf verwacht dat de markt voor recyclingsystemen door druk vanuit de politiek, ngo's en de publieke opinie een omslagpunt heeft bereikt. De beursgang in Amsterdam moet helpen bij de uitbreidingsplannen, zei topman Gool Santchurn na de traditionele gongslag waarmee de notering aan Beursplein 5 werd ingeluid.

Envipco heeft al een notering in Brussel, maar Santchurn noemt de Amsterdamse beurs groter in zowel omvang als reputatie. Dat biedt uiteindelijk meer kansen bij het ophalen van kapitaal, waarmee het bedrijf kan investeren in de uitbreiding naar nieuwe markten in Europa. Op dit moment behaalt het bedrijf nog zijn meeste omzet in de Verenigde Staten.

Santchurn is vooral hoopvol over het Verenigd Koninkrijk, waar nog amper statiegeldsystemen worden verkocht. De overheid staat daar volgens hem op het punt wetten in te voeren die winkeliers en fabrikanten verplichten verpakkingsmateriaal te recyclen, en statiegeld is daar een effectief middel voor. Santchurn schat zelfs in dat er in het Verenigd Koninkrijk een markt is voor 40.000 statiegeldmachines, waarmee het Duitsland zou inhalen als koploper in statiegeld.

Ook op het Europese vasteland klinken voor Santchurn hoopvolle geluiden. Zo bereikten lidstaten van de Europese Unie in december een akkoord over bindende doelstellingen voor hergebruik van verpakkingsmateriaal. De onderneming is officieel gevestigd in Amersfoort, maar heeft op dit moment geen klanten in Nederland. In Den Haag wordt nog gesproken over het uitbreiden van statiegeldprogramma’s.

Een belangrijk wapen bij de groei van Envipco is een nieuw statiegeldsysteem, dat al in gebruik is in Zweden. Nieuwe technologie maakt het voor consumenten mogelijk in een keer al hun verpakkingsmateriaal in statiegeldmachines te kieperen, in plaats van flessen stuk voor stuk in te voeren. ,,Dat is een groot voordeel voor hen, maar ook voor winkeliers'', zegt Santchurn. ,,Zij trekken zo immers meer klanten naar hun winkels, dus krijgen zij een hogere vergoeding voor het opgehaalde materiaal.''

Gerelateerde artikelen