Entry CRO: Herstel van vertrouwen staat centraal
Last modified: 20 juli 2023 12:02
Zoals een Nederlands spreekwoord zegt “vertrouwen komt te voet en gaat te paard” en vaak is het paard al in volle galop naar de uitgang wanneer de CRO (Chief Restructuring Officer) aantreedt. Wat zijn de belangrijkste acties die een CRO neemt om het herstel van vertrouwen in de onderneming te bewerkstelligen en het spreekwoordelijke paard te mennen?
Michel Govaert, Senior Director Alvarez & Marsal
Allereerst zal een diagnose gemaakt worden van de status een drietal cruciale elementen:
- Planning: is er een contingency plan uitgewerkt ? In de context van een mogelijke insolventie van uiterst belang. Een tijdige voorbereiding hiervan heeft in menige engagement laten zien dat dit wezenlijk bijdraagt aan waardebehoud en de ervaring leert waar dit nagelaten wordt vaker het tegendeel het geval is;
- Tijd: hoeveel tijd is er nog tot surseance of insolventie ? Dit beïnvloedt in hoge mate de dynamiek van het herstructuringsproces en de posities van verschillende stakeholders;
- Liquiditeit: sterk gerelateerd aan het element tijd. In onze opdrachten blijkt regelmatig dat na analyse de beschikbare liquiditeit aanzienlijk lager is dan de company zelf had ingeschat. Ondermeer ten gevolge van te positieve operationele inschattingen, trapped cash die niet operationeel beschikbaar is, credit insurers die limieten reduceren, cash pools die onder druk komen te staan dit vaak gekoppeld aan persoonlijke aansprakelijkheid issues voor statutaire directeuren.
Na deze eerste diagnose zal een duidelijk proces met volgende stappen, doelstellingen en een tijdlijn worden aangegeven. Overcommuniceer met de verschillende stakeholders aangezien het periode van relatief grote onzekerheid betreft waarbij uitkomsten onzeker zijn en verbloem dit niet.
Parallel hieraan wordt snel in kaart gebracht of de onderneming “leverage” heeft. Wat zijn de sterke en zwakke punten en sensitiviteiten vis-a-vis de stakeholders en hoe kan daar gebruik van gemaakt worden in de komende onderhandelingen.
Liquiditeit is een cruciale factor en vanaf de eerste dag zal implementatie van een strak liquiditeitsmanagement proces en systeem volgen middels een 13-weeks rolling cash forecast. Hierbij wordt op basis van de directe methodiek de ontvangsten en betalingen per belangrijke kostencategorie weergegeven. Verder is het belangrijk dat er een snelle verandering plaats vindt naar een “cash culture”. Het gedetailleerde inzicht in de kasstromen, met een frequentie van dag tot weekbasis, draagt vaak bij tot identificatie van verbetermogelijkheden.
Het herstructureringsproces zal offers van eenieder vragen. Echter zolang er geen gezamenlijk gevoel van pijn bestaat zullen concessies van betrokkenen minder gemakkelijk tot stand komen. Om dit te bewerkstelligen wordt er actief gewerkt aan de creatie van een zogenoemde “community-of-pain”.
“No surprises” is het credo waaronder de CRO opereert. De realisatie van de gecommuniceerde korte termijn targets is essentieel in het herstel van vertrouwen. En draagt bij aan het scheppen van maximale tijd voor het maken van het herstelplan.
Lees hier de vorige blog van Michiel Govaert.