Engelse tak Gazprom zoekt met spoed een koper

De een na de andere klant loopt weg bij de Russische energiereus.

De Britse tak van de Russische gasgigant Gazprom zoekt naarstig kopers om de een bankroet te voorkomen. De ene na de andere klant van Gazprom Energy neemt de benen. McDonald's, Siemens en afvalbedrijf Biffa , NHS (de Britse zorginstantie) en Britse gemeenten zouden de banden doorknippen. 

Volgens The Sunday Times heeft Gazprom de afgelopen weken diverse partijen benaderd om het bedrijf te kopen. Alexei Miller, de CEO van Gazprom, is een nauwe bondgenoot van Vladimir Poetin en is gesanctioneerd door het VK, maar het bedrijf zelf blijft vrij van westerse maatregelen.

De drie Russische directeuren van Gazprom Marketing & Trading Retail zijn inmiddels afgetreden. Dat kan Westese klanten vooralsnog niet vermurwen. De Engelse tak van Gazprom vreest daarom voor een onvrijwillig einde. 

Engelse beleidsmarkers zijn bezorgd over Gazprom Energy en haar klanten. Wellicht moet de Engelse overheid opnieuw een energiereus nationaliseren. Dat gebeurde ook in november toen Bulb Energy de pijp aan Maarten gaf. Het bedrijf telde 1,7 miljoen klanten. Het overeind houden van dit bedrijf kostte de Britse overheid tot nu toe 3 miljard pond. In 2020 boekte Gazprom Energy een omzet van 1,3 miljard pond. Wat het bedrijf moet kosten is onbekend.

Gerelateerde artikelen