Engelse kerncentrale zoekt investeerders na vertrek Chinezen

De Britse overheid zoekt 12 miljard pond om de Chinese eigenaar van kerncentrale Sizewell C uit te kopen. De kerncentrale is in handen van een joint venture tussen het Franse nutsbedrijf EDF en de Chinese energiegroep CGN.

EDF heeft onder de huidige structuur 80 procent in handen en de rest is in handen van de Chinese groep. Het plan is nu dat het Franse EDF en de Britse regering elk een belang nemen van 20 procent. Voor de overige 60 procent worden investeerders gezocht.

In opdracht van de Britse overheid zijn investeringsbanken begonnen om gegadigden te interesseren voor de kerncentrale. Voor nieuwe financiering kijkt Engeland vooral naar Amerikaanse investeerders. Die komen alleen als er geen Chinesen meer aan boord zijn. De Chinese energiereus CGN staat op een Amerikaanse sanctielijst. 

Stephen Billingham, voormalig CFO van British Energy, is de beoogde CEO van het bedrijf als nieuwe beleggers zijn ingestapt. Engeland is naarstig op zoek naar nieuwe kerncentrales, omdat enkele oude centrales moeten sluiten. De zes draaiende kerncentrales leveren ongeveer 16 procent van de Britse energie.

 

Gerelateerde artikelen