Endex nu officieel afgesplitst van APX-Endex

In navolging op de splitsing van APX-ENDEX in twee verschillende entiteiten, is op 26 maart jl het meerderheidsbelang van 79,12 % in de derivaten- en gasspothandel overgegaan op IntercontinentalExchange (ICE). Gasunie is nu enigst aandeelhouder van Endex. Annelies van der Pauw, adviseur van verkoper Gasunie: "Een complexe deal."

De transactie betrof enerzijds de opsplitsing van een de Nederlandse gas- en stroombeurs APX-ENDEX in een afzonderlijke gas- en stroombeurs en anderzijds, na de splitsing, de doorverkoop door Gasunie van een aandeel van 79.12% van de gasbeurs aan Intercontinental Exchange.

Gasunie, één van de grootaandeelhouders van APX-ENDEX, werd gedurende het gehele traject bijgestaand door een team van Allen & Overy onder leiding van Annelies van der Pauw en verder bestaand uit Danielle Buné en Nik Post. 

Annelies van der Pauw: "Gasunie is een bestaande cliënt van ons kantoor; het prettige contact verloopt via Senior Legal Counsel Hester Bij De Leij. Wij hebben onze client, onder meer, geadviseerd ten aanzien van de structurele juridische en commerciele aandachtspunten. Beide onderdelen van deze transactie moesten op elkaar aansluiten en ook bij de juridische en regulatoire aspecten ten aanzien van de splitsing, de daaropvolgende aandelenruil en doorverkoop adviseerden we. Daarnaast hebben wij Gasunie geadviseerd ten aanzien van de juridische aspecten van de separatie en transitie naar twee separate entiteiten."

APX ENDEX werd bijgestaan door een team van ING Corporate Finance onder leiding van Rob van Veldhuizen en Freshfields Bruckhaus Deringer, in een team dat geleid werd door Alexander Doorman. Het meerderheidsbelang in de stroombeurs zal worden gehouden door TenneT. Zij werden onder meer bijgestaan door Jaap de Keijzer van De Brauw Blackstone Westbroek. 

Koper IntercontinentalExchange (ICE) kreeg advies van Loyens & Loeff onder leiding van Peter Corten, en verder van Sherman & Sterling en Société Generale.  

Gerelateerde artikelen