Endemol gaat maar weer eens naar de beurs

Het productiehuis is onderdeel van een strategisch spel van de Franse aandeelhouder.

Endemol gaat toch weer naar de beurs, samen met de Franse moeder Banijav. Dat is twee jaar nadat het is overgenomen door het Franse productiehuis. Volgens het FD is dit echter allerminst de goede bestemming. 

Al bijna dertig jaar wordt Endemol van hot naar her gesleept. Drie jaar nadat Joop van den Ende en John de Mol het bedrijf oprichtten, ging het in 1997 naar de beurs. Weer drie jaar later werd het gekocht door het Spaanse Telefónica. Endemol beantwoordde echter niet aan de verwachtingen en werd opnieuw naar de beurs gestuurd. Wat volgde was de aankoop en doorverkoop aan een keur van private-equitypartijen. Die stouwden het bedrijf vol schulden.

Nieuwe hits bleven uit

Steeds minder deed zij nog van zich spreken. Kaskrakers als Big Brother waren iets uit het verleden, nieuwe hits bleven uit. De omzet sukkelde neerwaarts, zo beschrijft het FD de martelgang van Endemol, dat tegen het eind van de jaren tien door het leven ging als EndemolShine – een overblijfsel van een fusie. 

In 2019 kwam het in handen van het Franse productiehuis Banijay Group. Deze branchegenoot claimt het grootste onafhankelijke productie- en distributiehuis ter wereld te zijn, met ruim 3700 medewerkers verdeeld over 120 productiehuizen in 22 landen. “Van Israël tot Engeland en van Amerika tot diverse landen in Azië”, zegt het bedrijf over zichzelf.

Bekender is deze producent met programma’s die dagelijks op de Nederlandse buis te zien zijn, zoals Temptation Island, Op 1, Penoza, Expeditie Robinson, Miljoenenjacht, Hunted, GTST, All You Need is Love, Legends of Gaming en Eredivisie op Zondag. Zo leek het alsof EndemolShine een mooi plekje had gevonden.

Maar deze week kondigde bestuursvoorzitter Stéphane Courbit aan dat EndemolShine terug moet naar de beurs. Dat wordt een notering in Amsterdam via een spac, een lege beurshuls die een versnelde notering mogelijk maakt. Daarin wordt een nieuwe onderneming geherbergd, met de naam FL Entertainment, een onlangs opgerichte NV in Nederland. In dit bedrijf zit naast Banijay ook Betelic Everest Group, een Frans bedrijf dat zich bezighoudt met sportweddenschappen.

Globaliserende bedrijfstakken waar schaal belangrijk is

Volgens het FD mikt Stéphane Courbit met deze constructie op internationale overnames. Tv-productie en sportweddenschappen zijn volgens hem globaliserende bedrijfstakken waar schaal belangrijk is. Met een beursnotering kan FL Entertainment op overnamepad. 

De spac waarin FLE wordt ondergebracht heet Pegasus Entepreneurs, en is in handen van voornamelijk Franse ondernemers en investeringsmaatschappijen. De spac heeft sinds 10 december vorig jaar een notering aan de Amsterdamse beurs. De beursgang van FLE moet zijn beslag krijgen op 1 juli.

Het FD haalt een specialist aan die zegt verbaasd te zijn dat Banijay nu al naar de beurs gaat. Volgens hem heeft Courbit weliswaar een geschiedenis van kopen en verkopen, maar werd gedacht dat het bedrijf meer tijd zou krijgen om te groeien na de overname van EndemolShine.

Een beursgenoteerd mediabedrijf noemt deze specialist “ingewikkeld”. Tv-productie is een fluctuerende business waar top en flop elkaar snel opvolgen, wat bepaald geen lokkertje is voor beleggers. Het FD suggereert dat de snelle beursgang bedoeld is om de balansverhoudingen bij Banijay te verbeteren. De beursgang voegt zeker 620 miljoen toe aan eigen vermogen. Daarmee verbetert de schuldratio. 

Related articles