Emir van Qatar wil Machester United kopen

Maar het bod zou anderhalf miljard onder de vraagprijs liggen.

De emir van Qatar zou de vermaarde Engelse voetbalclub Manchester United willen overnemen voor vijf miljard euro. Zowel in als buiten de voetbalwereld leidt de eventuele deal tot consternatie.

De belangstelling uit Qatar voor de Engelse grootmacht kwam van verschillende Engelse kranten. Manchester United is in handen van de Amerikaanse familie Glazer, maar die wil er al een poosje vanaf. Vorige maand meldde Jim Ratcliffe zich als koper, de eigenaar en bestuursvoorzitter van chemieconcern Ineos. 

Of het met de emir van Qatar tot een deal zal leiden, is allesbehalve zeker. De vraagprijs voor de voetbalclusb is 6,5 miljard euro, anderhalf miljard meer dan wat nu wordt geboden. Een eventuele deal lligt bovendien moeilijk in het internationale voetbal. De emir van Qatar is ook eigenaar van de Franse topclub Paris Saint Germain. Voetbalclubs met dezelfde eigenaar mogen niet tegen elkaar uitkomen in de internationale voetbalcompetities zoals de Champions League.

Ook Amnesty International roert zich, vanuit het oogpunt van mensenrechten. Al eerder trok deze organisatie aan de bel toen een andere Engelse topclub, Newcastle United, werd overgenomen door een Saoedische eigenaar. Amnesty is bang dat Arabische regimes het voetbal gebruiken om hun blazoen op te schonen.  “Het is zeer aannemelijk dat de regering van Qatar een bod gaat uitbrengen om het land weer een nieuwe blitse uitstraling te geven”, alsdus directeur Peter Frankental in The Guardian.
 

Gerelateerde artikelen