Elon Musk pauzeert overname van Twitter
Tesla-topman Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk gepauzeerd. Dat zegt hij in een tweet waarin hij verwijst naar een bericht over het aantal spamaccounts bij de dienst. Hij wil daar meer duidelijkheid over.
Musk verwijst naar een bericht van begin deze maand over een officieel document waarin Twitter aangeeft dat minder dan vijf procent van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. De rijkste mens ter wereld wil nu weten hoe Twitter tot dat oordeel is gekomen. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.
Bij de lancering van zijn overnamebod liet Musk weten dat hij alle geautomatiseerde spamaccounts weg wil hebben van de berichtendienst. Momenteel mogen geautomatiseerde accounts, of bots, op Twitter, maar dan moeten ze wel aangeven dat ze geautomatiseerd zijn. Spambots zijn evenwel nu ook al verboden en Twitter probeert die accounts ook aan te pakken.
Musk wil Twitter overnemen voor 44 miljard dollar (ruim 41 miljard euro), maar de hele overname verloopt vrij moeizaam. Musk nam in eerste instantie een belang van ruim negen procent en zei toen een passieve rol aan te willen nemen, maar accepteerde kort daarna een rol in het bestuur. Daar kwam hij een dag later weer op terug en toen lanceerde hij zijn overnamebod. Twitter leek daar eerst op tegen te zijn, maar accepteerde dat bod vervolgens alsnog.
De pauze volgt op aanzwellende geluiden dat de overname van Twitter nog geen gelopen race is. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat Musk het verwerven van zijn eerste belang te laat meldde, waardoor hij mogelijk geprofiteerd heeft van lagere beurskoersen.
Eerder deze maand spande het Amerikaanse Orlando Police Pension Fund een rechtszaak aan om de deal tot staan te brengen. Het pensioenfonds meent dat de deal pas in 2025 doorgang zou kunnen vinden.
Omdat Musk nadat hij een eerste belang had gekocht al met andere grote aandeelhouders zoals Twitter-oprichter Jack Dorsey een deal zou hebben gesloten, zou hij een zogeheten "belanghebbend aandeelhouder" zijn. Volgens een wet in de Amerikaanse staat Delaware moet de overname daardoor met drie jaar worden uitgesteld. Twitter is vanwege belastingredenen in die staat gevestigd. Het politiepensioenfonds vraagt de rechter om te bepalen dat Musk inderdaad onder die regel valt.