Elliott heeft vragen over nieuwe topman AkzoNobel

De activistische aandeelhouder Elliott Advisors heeft een aantal vraagtekens geplaatst rond de benoeming van de nieuwe bestuursvoorzitter bij AkzoNobel. Elliott is de grootste aandeelhouder van het verf- en chemieconcern.

Zo wil Elliott van Akzo weten wanneer een aandeelhoudersvergadering wordt belegd waarop gestemd kan worden over de benoeming van Thierry Vanlancker tot nieuwe topman, na het onverwachte vertrek van Ton Büchner vorige week. Ook wil Elliott dat aandeelhouders resoluties kunnen aandragen voor de agenda van de vergadering.

Status Thierry Vanlancker onhoudbaar
Volgens Elliott is de huidige status van de nieuwe topman "onhoudbaar", waarbij grote juridische vragen en vragen rond reputatie worden opgeroepen. Als Akzo zou proberen om de regels rond aandeelhoudersvergaderingen te omzeilen, zal dat leiden tot een nog grotere vertrouwenscrisis tussen het bedrijf en zijn aandeelhouders, stelt Elliott.

Verder vindt Elliott dat Akzo bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers op dinsdag duidelijkheid moet bieden over de opvattingen van de nieuwe topman en de raad van toezicht over het plan om de chemietak af te splitsen en de doelstellingen van het bedrijf voor 2020.

Zo wil Elliott weten of de afsplitsing door zal gaan zoals eerder werd aangekondigd. Ook wil de activistische investeerder weten of de doelstellingen voor 2020 worden gehandhaafd en welke stappen Vanlancker gaat nemen om die te bereiken. Daarnaast is Elliott benieuwd naar de stappen die de topman zou moeten zetten om het gat van 5 miljard euro tussen de huidige marktwaardering van Akzo en het derde overnamebod op het bedrijf van het Amerikaanse PPG Industries.

Bron: ANP

Lees ook:
AkzoNobel-topman Ton Büchner stopt per direct
Kort geding Elliott en AkzoNobel op 27 juli
AkzoNobel wil niet in gesprek met Elliott

Gerelateerde artikelen