Eigenaar van stadion Gelredome wil Vitesse overnemen

Michael van de Kuit wil met een deal de eigen belangen veiligstellen.

Stadion Arnhem, oftewel Gelredome, wil voetbalclub Vitesse zo snel als mogelijk overnemen. Dat staat in een verklaring die door Michael van de Kuit, de directeur van stadioneigenaar de Nedstede Groep, met het ANP is gedeeld.

“In verband met de aanhoudende crisis rond Vitesse en het ontbreken van realistische opties voor het zeker stellen van de continuïteit van Vitesse, heeft Stadion Arnhem zich beraden over mogelijkheden om een oplossing te vinden voor de huidige crisis.”

“Door een overname van Vitesse door Stadion Arnhem kan een levensvatbare toekomst voor de club worden gecreëerd, waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van de synergie met het Gelredome”, valt er te lezen in een verklaring.

Het stadion wil de overname snel afronden in verband met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen 2024/2025. Onderdeel van de deal zou een degelijke begroting moeten zijn voor het komend voetbaljaar, die al in april rond moet zijn. Er is al contact geweest met de KNVB, de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Half februari werd de overname van Vitesse door de Amerikaanse investeringsgroep Common Group afgekeurd. De onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal wees het verzoek tot goedkeuring van de Arnhemse Eredivisionist af. De commissie was niet overtuigd dat de Common Group eigen vermogen en investeerders heeft.

Het hoger beroep tegen deze beslissing loopt nog, maar weinig analisten denken dat die kansrijk is. “Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group”, luidde het oordeel. “Afscheid nemen van die man”, luidde vervolgens het advies van Van de Kuit.

“Het bestuur heeft vastgehouden aan een overnametraject met de Common Group, dat van meet af aan gedoemd was te mislukken”, meldt Van de Kuit nu in de verklaring. “In plaats van de KNVB als onderdeel van de oplossing te omarmen, heeft het bestuur gekozen voor de confrontatie.”

“Een onverantwoorde kamikazeactie, in het licht van de voor de continuïteit noodzakelijke betaaldvoetballicentie. Het is nu ’twee voor twaalf’ en voor mij aanleiding stappen te zetten om de club te behoeden voor de ondergang door middel van een overname en daarmee ook mijn zakelijke belangen te verdedigen.”

“Omdat Vitesse is verworden tot een onontwarbare knoop, met een belast verleden dat de club zal blijven achtervolgen, ben ik tot de conclusie gekomen dat een overname alleen verantwoord is wanneer alle banden met het verleden kunnen worden verbroken. Zeg maar een Vitesse 2.0.”

Vitesse staat zeventiende (van de achttien clubs)  in de Eredivisie, waardoor het gevaar dreigt van degradatie naar de lagere Keuken Kampioen Divisie. (ANP)

Lees ook: Maasbert Schouten (MaasInvest): ‘Zonder mij had Vitesse niet meer bestaan’

Gerelateerde artikelen