EIB leent record van 85 miljard uit aan bedrijven

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft vorig jaar een recordbedrag van 84,5 miljard euro uitgeleend. Dat maakte de kredietverstrekker deze week bekend. De relatief grootste bedragen werden geleend aan bedrijven en projecten in de meest kwetsbare landen in de EU. Soms komen ook Nederlandse bedrijven in aanmerking voor een financiering.
De EIB is een ontwikkelingsbank van de Europese Unie en verstrekt kredieten voor projecten die het beleid van de EU versterken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om infrastructuur, of hulp aan het midden- en kleinbedrijf. Vooral bedrijven uit EU-leden met een zwakke economie krijgen financiële steun.
 
In Slovenië en Griekenland liepen de kredieten op tot respectievelijk 1819 euro en 2125 euro per inwoner. In die landen komen de kredieten van de EIB nu overeen met ruim 9% van de omvang van de economie. Dat geldt ook voor Cyprus, Portugal, Hongarije en Polen.
 
Nederland zit met 273 euro per inwoner (1,7% van gdp) sterk onder het gemiddelde. Toch maken Nederlandse bedrijven, als zij met hun missie passen in het EU-beleid, zeker kans op financiering van de niet-commerciële bank. Zo wist Deloitte een financiering voor softwareontwikkelaar Planon bij de EIB los te krijgen van 12 miljoen euro.
 
Bedrijven moeten aan bepaalde eisen voldoen om een financiering van de EIB te krijgen. "Een voorwaarde om financiering bij de EIB te kunnen verkrijgen, is dat het bedrijf groeit,” legde Karel Knoll van Deloitte, een keer uit. Een andere voorwaarde voor EIB-financiering is dat minimaal 15 miljoen euro – in de drie jaar nadat de lening is afgesloten – wordt geïnvesteerd in Innovatie of R&D. Het bedrijf moet dus groeien én het geleende bedrag in Innovatie of R&D investeren.
 
Gerelateerde artikelen