EIB leent €500 miljoen aan Ørsted

De EIB heeft met Ørsted A/S een kredietovereenkomst van € 500 miljoen gesloten om het bedrijf te steunen bij de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten.

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een langlopende kredietovereenkomst van € 500 miljoen gesloten met Ørsted A/S ter ondersteuning van de uitbreiding van het Ørsted investeringsprogramma voor hernieuwbare energieprojecten en de voltooiing van het windpark Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust.

Het Borssele-windpark, met een capaciteit van 752 MW, bestaat uit 94 windturbines die hun energie via kabels tussen de windturbines naar een offshore substation overbrengen. Vervolgens gaat de energie naar het net via een hoogspanningsverbinding die de EIB eerder hielp financieren, samen met TSO TenneT.

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt langlopende leningen namens de Europese Unie. De Bank is direct eigendom van de EU-lidstaten – Nederland bezit 5,2% van deze aandelen – en kan daardoor zeer goedkoop lenen op de kapitaalmarkt. Zo maakt de EIB langlopende financiering beschikbaar voor gedegen investeringen die bijdragen aan het beleid van de EU. De EIB maakte ongeveer € 1,9 miljard aan leningen beschikbaar voor projecten in Nederland in 2020.

Beeld: Ørsted/Sky Pictures

Gerelateerde artikelen