Eerste overname Montagu Private Equity in Nederland

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:13
Montagu Private Equity koopt een meerderheidsbelang in Dutch Optalmic Research Center (Dorc) voor 275 miljoen US dollar van Rabo Capital, Van Lanschot Participaties en oprichter Ger Vijfwinkel. ING en Wells Fargo Securities adviseren de overnemende partij. William Blair en DLA Piper zijn M&A adviseurs voor de target en verkopers.

De overname van de Nederlandse fabrikant van instrumenten, apparaten en vloeistoffen voor oogchirurgen is de eerste stap van Montagu Private Equity in Nederland. De Europese investeerder in gezondheidszorg is geen onbekende in de M&A Community. Één van de investeringsmanagers van Montagu is de Nederlander Hubert van Wolfswinkel (foto rechts). Hij werkt samen met zijn collega Alex Dabbous aan de deal. Van Wolfswinkel: "Wij zijn heel enthousiast om in Dorc te investeren. Het bedrijf is goed gepositioneerd in zijn niche en heeft een goede reputatie voor innovatieve producten van hoge kwaliteit. Montagu was onder de indruk van de groei die het bedrijf al heeft gerealiseerd en er liggen nog veel groeimogelijkheden in het verschiet."
In de dealstructuur is rekening gehouden met de alignment van de werknemers van Dorc. Naast Montagu blijven het management en de werknemers van Dorc een aandeel houden in het bedrijf. Zo kunnen zij ook profiteren van toekomstige groei en een mogelijke exit.
 
Private equity fonds van 2,5 miljard
Montagu Private Equity investeert in buyouts van bedrijven gevestigd in Noord-Europa. Sinds de oprichting in 1968 heeft het private equity bedrijf in honderden bedrijven geinvesteerd in verschillene sectoren, waaronder manufacturing, transport, logistics, healthcare, waste management, business services en web-hosting services. Nu is Montagu gespecialiseerd in management buyouts waar het strerke CEO’s kan ondersteunen die het bedrijf willen kopen waar ze voor werken. Montagu investeert in bedrijven met een waarde van 100 miljoen euro tot 1 miljard of meer. De investeringsmanagers van Montagu werken vanuit vijf Europese kantoren. In 2014 beschikken de investeringsmanagers over een fonds van 2,5 miljard euro. 
Dorc is opgericht in 1983 en maakt instrumenten, apparaten en vloeistoffen voor oogchirurgen. Het hoofdkantoor van Dorc staat in Zuidland en het verkoopt zijn producten aan medische bedrijven, ziekenhuizen en artsen in de VS, Europa, het Midden-Oosten, Azië en Zuid-Amerika. Het bedrijf heeft meer dan 300 werknemers en maakte in een omzet van meer dan 80 miljoen euro in 2013. 
 
Gerelateerde artikelen