Een zesde van Porsche maakt beursgang voor 20 miljard

Nadere details over de beursgang van autofabrikant Porsche zijn bekend geworden. Het gaat om een zesde van de aandelen, die geen stemrecht geven. De beursgang moet 20 miljard opleveren.

Ook na de beursgang van Porsche blijven moederbedrijf Volkswagen en de famillie de familie Porsche-Piëch aan de touwtjes trekken van de autofabrikant. Slechts 12,5 procent van de aandelen Porsche worden aan de beurs genoteerd. Het gaat daarbij aandelen zonder stemrecht. Goldman Sachs adviseerde over de structuur van de transactie, 

De autofabrikant heeft bevestigd dat de beursgang twee klassen van aandelen creëert, wat een afspiegeling zou zijn van de corporate governance-structuur van het bedrijf. De gedeeltelijke beursgang zou in oktober kunnen plaatsvinden, aldus VW. 

Volgens Arno Antlitz, CFO van VW, is dit plan "win-winsituatie voor al onze belanghebbenden”. Daarbij verwees hij naar de machtige Duitse ondernemingsraad van VW en de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf, waaronder de families Porsche-Piëch en de Duitse deelstaat Nedersaksen. 

De opbrengst van een beursgang geeft VW extra ruimte om de transformatie naar elektrische voertuigen te versnellen, aldus Herbert Diess, CEO van Porsche 

Volgens de huidige plannen zou het aandelenkapitaal van Porsche in tweeën worden gesplitst, waardoor twee klassen zouden ontstaan: gewone aandelen met stemrecht en preferente aandelen zonder stemrecht. Het investeringsvehikel van de familie Porsche-Piëch zou dan iets meer dan 25 procent van de stemgerechtigde aandelen kopen.

Nog eens 25 procent van de preferente aandelen zonder stemrecht zal op de markt worden aangeboden. Het vermogensfonds van Qatar heeft al aangegeven belangstelling hiervoor te hebben. 

 

Gerelateerde artikelen