Een derde van Europese CFOs verwacht acquisitie te doen

CFO's in Europa zijn optimistisch over de economie maar twijfelen aan de effectiviteit van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Dat blijkt uit de CFO Survey Europe die is uitgevoerd door de TIAS School for Business and Society en Duke University.

Het optimisme onder de Europese CFO’s over de vooruitzichten van de eigen economie is op de goede weg. In het eerste kwartaal van 2015 typeerde 48% van de ondervraagden zich als optimistisch tegenover 32% het kwartaal daarvoor. Bijna 66% heeft vertrouwen in het eigen bedrijf.

Dat optimisme vertaalt zich ook in meer appetite voor overnames. Een derde van de bedrijven verwacht dit jaar nog een acquisitie te voltooien waarbij het in gemiddeld 55% van de gevallen een buitenlandse overname betreft. Ruim 20% zegt voornemens te zijn om het bedrijf, of een deel daarvan, te verkopen. De bereidheid tot investeren is ook flink toegenomen met een verwachte groei in investeringen voor de komende twaalf maanden van gemiddeld 6.2%. 

De ECB is deze maand van start gegaan met het maandelijks opkopen van staatsobligaties bij banken om zo de economie en de inflatie in de eurozone te stimuleren. Met een looptijd van 19 maanden kost het opkoopplan in totaal 1.140 miljard euro. Bijna 40% van de financieel directeuren is echter van mening dat het ECB programma uiteindelijk alleen ten goede komt aan de financiële markten zonder dat de reële economie daarvan zal profiteren.

Gerelateerde artikelen