Economische waarde
Noot redactie MenA.nl: Op deze plaats zullen regelmatig blogs verschijnen van M&A professionals uit verschillende disciplines. Ook bloggen? Neem contact op met de redactie.
Door drs. Joost Groeneveld RA RV, directeur Wingman Business Valuators Breda
Economische waarde: meten met meer maten?
In mijn paspoort staat onder “lengte” dat ik 1,85m lang ben. Lang geleden namelijk heeft een ambtenares in het Eindhovense stadhuis dat afgelezen aan de centimeter die aan haar kant van het loket hing. Er kennelijk van uitgaande dat ik mij niet verhief, heeft zij – voor mij vanzelfsprekend – volstaan met die ene maat van de hoogte van mijn kruin als mijn lengte gezien. Ja, hoe anders?
Hoe zit dat met waarde? Bij een overname zat ik laatst aan tafel letterlijk tegenover de advocaat van de wederpartij. De waarde die ik noemde voor de door zijn cliënt over te nemen aandelen, beviel hem niet. Die vond hij te hoog. Na enige uitleg nam hij zijn toevlucht tot de volgende benadering: “Ja, maar daarvoor rekent u met maar één maatstaf. Dat is niet gebruikelijk in de beursgenoteerde kringen waar ik commissaris ben”. Hij zal hebben bedoeld dat er allerlei rekenmodellen zijn die allemaal tot een andere uitkomst leiden. En die moest ik van hem mee in beschouwing nemen, in dit geval vooral omdat ze – dacht hij – lager zouden zijn.
Niet geheel onder de indruk van de beursgenoteerde gebruiken vroeg ik me af hoe ik mijn geachte opponent – analoog aan die ene maatstaf voor lengte – klein kon krijgen. In elkaar slaan zou misschien helpen, maar niet mogen. Ik dacht even te meten in voeten en duimen en de lagere aantallen te middelen met de centimeters, maar zijn idee van meerdere maatstaven hielp me aardig op weg. Ik heb hem bij de arm genomen en bedacht dat die ongeveer 80 cm lang was. Die heb ik gemiddeld met zijn lichaamslengte en toen kwam ik uit op 1,35 meter. Een stuk kleiner dus.
Hoe zit dat met die meerdere maatstaven? Ik zal niet ontkennen dat de waarde van dat ene aandelenpakket voor verschillende personen op hetzelfde moment verschillend kan zijn. Integendeel, dank zij zulke verschillen bestaat economie. Ik zal ook niet ontkennen dat de waarde van dat ene aandelenpakket voor die ene persoon van moment tot moment kan verschillen. Ik zal evenmin ontkennen dat er allerlei waarden zijn. Ik noem er een paar: economische waarde – boekwaarde – beurswaarde – fair value – vervangingswaarde – fiscale waarde – indirecte opbrengstwaarde– directe opbrengstwaarde – exit value. Er zijn er zeker meer. En ze zullen voor dat ene object op dat ene moment voor dat ene subject wel verschillende uitkomsten hebben. Ze zullen ook hun eigen toepassing hebben. Zoals ook mouwlengte voor de kleermaker heel interessant zal zijn.
Uw lengte is nu eenmaal de afstand van uw kruin tot de vloer, waarbij u rechtop staat en geen schoenen met hakken draagt; uw mouwlengte staat daar los van. Economische waarde is nu eenmaal de contante waarde van verwachte geldstromen; boekwaarde en rentabiliteitswaarde staan daar los van. Ik zal dus wèl ontkennen dat verschillende rekenmodellen tot verschillende te combineren uitkomsten voor economische waarde kunnen leiden.
Gelukkig hebben we inmiddels naar ieders tevredenheid de transactie kunnen afronden. Ik denk dat we kunnen zeggen dat we elkaar heel goed hebben begrepen.
Blijf wekelijks op de hoogte. Meld u aan voor de gratis MenA.nl nieuwsbrief.
Word lid van de M&A Community: meer kennis, meer deals
De M&A Community is hét platform voor professionals in M&A, Private Equity en Corporate Finance. Leden van de M&A Community zijn welkom op M&A Cafés, M&A Masterclasses en het Private Equity Summit. Leden hebben toegang tot unieke kennis via de M&A Database, M&A Magazine en de MenA.nl nieuwsbrief. Leden hebben meer kennis en doen meer deals. Word dus lid.
Meer weten? Neem gerust contact op met M&A Community Managers.