Dure schuld of goedkope equity?

COLUMN - Het aantal mogelijkheden voor bedrijven om groeikapitaal op te halen zonder aandelen te verkopen, en dus te verwateren, is beperkt. Mezzanine financiering biedt uitkomst.

Er is een overschot aan spaartegoeden en investeerders zijn naarstig op zoek naar rendement. Steeds meer professionele investeerders en vermogende families vertrouwen hun geld daarom toe aan zogenaamde ‘direct lending-fondsen’. Deze fondsen lenen direct aan bedrijven zonder de tussenkomst van banken. 

Auteurs Erwin de Jong en Gerard de Kool zijn partners bij Dutch Mezzanine Fund

Mezzanine financiering is een vorm van ‘direct lending’ en vormt letterlijk de tussenverdieping in de kapitaalstructuur van een bedrijf tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. Deze achtergestelde schuld wordt verstrekt als aanvulling op reguliere bankfinanciering en geldt als uitbreiding van het risicodragend vermogen. In ruil voor de achtergestelde positie ontvangen investeerders een aantrekkelijk rendement. Mezzanine kan worden ingezet om de groeiambities te verwezenlijken van zowel ondernemers en familiebedrijven als bedrijven in handen van private equity. Maar welk bedrijf is bereid zoveel rente te betalen als de rente op bankleningen ‘slechts’ een paar procent bedraagt? Wat hier opvalt, is dat de markt voor bedrijfsfinanciering bijzondere trekjes vertoont. Tegenover elk bedrijf dat van de banken het geld in overvloed en bijna gratis krijgt aangeboden, staat een bedrijf dat stuit op een muur van onbegrip bij diezelfde banken. 

Wil dat dan zeggen dat bedrijven waar de banken niet voor in de rij staan het slecht doen? Uiteraard heeft een deel van deze groep plannen die terecht geen financier kunnen verleiden, maar er zijn ook gevallen die gewoonweg meer huiswerk vragen: Suitsupply is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat in handen is van de oprichter. Het bedrijf is de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat de banken moeite hadden om het groei tempo bij te houden. Jaarlijks werd meer dan 30 procent omzetgroei gerealiseerd in het sterk wereldwijd groeiende winkelnetwerk, waardoor de kasstromen uit de bestaande winkels niet konden worden gebruikt om leningen af te lossen, maar werden ingezet om te investeren in nieuwe winkels. 

Maximale investering

In een dergelijke situatie komt het goed van pas als een bedrijf niet tussentijds hoeft af te lossen op de financiering en dat middelen kunnen worden gebruikt om te investeren en te groeien. Bijkomend voordeel van deze vorm van financieren is dat de ondernemer geen zeggenschap uit handen hoeft te geven en dat de rente op leningen fiscaal aftrekbaar is. Een voorbeeld van een bedrijf met een private equity aandeelhouder is Riedel, bekend als producent van de merken Appelsientje en Dubbelfrisss. Om de overname door Standard Investment te financieren vereisten banken een bepaalde minimale risicodragende inbreng. Door dit in te vullen met mezzanine en (minder) equity kan de aandeelhouder het gewenste rendement op de equity realiseren. 

In andere situaties zijn fondsen gebonden aan een maximale investering per bedrijf. De polsstok van het private equity-fonds kan met mezzanine worden verlengd waardoor zij grotere investeringen kunnen doen zonder hun aandelenbelang met andere investeerders te moeten delen. In beide gevallen verbeteren financieringsmogelijkheden en voorwaarden van banken. We kunnen daarom gerust stellen dat mezzanine financiering eerder goedkope equity is dan dure schuld.

Related articles