‘Dure en foute deals leidden tot ondergang GE’

Het industrieel conglomeraat General Electric heeft sinds 2000 7,2 miljard dollar betaald aan advies en kosten die banken in rekening brachten voor deals. Deze uitgaven hebben slechts geleid tot tanende beurskoersen en het uiteenvallen van het concern. Degenen die ervan profiteerden waren de banken. 

Dat schrijft de Wall Street Journal naar aanleiding van de splitsing van het concern in drie bedrijven, dat dinsdag werd afgehandeld. De zakenkrant baseert zich op informatie van databureau Refinitiv.

GE investeerde volgens de krant meer in deals dan welk bedrijf ook. Via honderden fusies en overnames werkte het bedrijf zich op tot industriële gigant in tal van producten, van straalmotoren en koelkasten tot financiële diensten.

De Wall Street Journal becijfert dat GE 2,7 miljard betaalde aan advies over deals en 3,3 miljard aan vergoedingen in verband met obligaties rond de deals. Daarnaast ging nog eens 800 miljoen en 792 miljoen op aan respectievelijk lening- en aandelenvergoedingen.

Ondanks de enorme groeistartegie is GE's marktwaarde sinds 2000 met ongeveer 75 procent gedaald.Criticicasters wijzen erop dat de banken die de deals begeleidden niet voldoende oog hadden voor de belangen van GE, maar vooral zelf profiteerden van de transacties.

"GE is al meer dan 20 jaar bezig met acquisitie, met rampzalige gevolgen", zo citeert de krant Nuno Fernandes, hoogleraar financiën aan de IESE Business School.  “Omdat investeringsbanken veel hogere vergoedingen ontvangen wanneer de deals worden gesloten, probeerden bankiers altijd om zoveel mogelijk deals te sluiten. Ze stonden niet aan de kant van GE.” 

JPMorgan, Morgan Stanley, Citi en Goldman Sachs haalden elk meer dan 700 miljoen dollar op van GE voor de begeleiding van deals, vervolgt de Amerikaanse zakenkrant. JPMorgan zou meer deals voor het bedrijf hebben gesloten dan welke andere bank dan ook, goed voor meer dan 10 procent van alle vergoedingen. 

GE heeft de afgelopen twee decennia honderden bedrijven van de hand gedaan om het tij te keren, waaronder deals van vele miljarden. Bijvoorbeeld de verkoop van zijn belang in televisiebedrijf NBCUniversal aan Comcast in 2013 voor 16,7 miljard dollar.

 

 

Gerelateerde artikelen