Dubbelslag voor Rothschild

Het was de afgelopen week twee keer raak voor Rothschild. De investeringsbank trad op als M&A-adviseur voor Blokker Holding bij de verkoop van Intertoys aan het Britse private equity-huis Alteri. Ook adviseerde Rothschild de aandeelhouders bij de verkoop van de keten van tandartspraktijken Curaeos aan het Zweedse investeringsfonds EQT. Voor beide deals werd deze week een principeakkoord bereikt. 

De verkoop van Intertoys is nog onder voorbehoud, vooral omdat de mededingingsautoriteiten bezwaar zouden kunnen aantekenen, maar dit is onwaarschijnlijk. Alteri is een financiële partij, dus de concurrentie wordt niet verstoord. Blokker Holding en Alteri verwachten de transactie voor eind november af te ronden. Vóór de in de speelgoedsector zo belangrijke Sinterklaas en Kerst, met andere woorden, zodat het personeel van Intertoys de piekdrukte aan kan in de zekerheid dat er een sterke nieuwe eigenaar is gevonden. 

Blokker was al enige tijd op zoek naar een koper voor Intertoys. De verkoop volgt uit de beslissing die het concern in mei nam om al zijn winkelketens behalve het naamgevende Blokker van de hand te doen. Er waren divers potentiële kopers, maar Alteri was het meest geschikt en kwam met de beste prijs. Alteri beschikt over ruime ervaring in de retailmarkt, en heeft een duidelijke visie op de toekomst van Intertoys. In de ogen van Alteri moet Intertoys nadrukkelijker een omnichannelstrategie gaan voeren. Dat betekent dat er meer via online verkocht zal worden. 

Voortzetting ‘buy and build’-strategie Curaeos
De verkoop van de keten van tandartspraktijken Curaeos aan het Zweedse investeringsfonds EQT moet nog wettelijk worden goedgekeurd, maar kan hoogstwaarschijnlijk in december doorgang vinden. De onderneming heeft praktijken in België, Duitsland, Denemarken en Italië en is in Nederland bekend onder de namen DentConnect en Samenwerkende Tandartsen.

In mei dit jaar besloten marktleiders DentConnect en Samenwerkende Tandartsen aan te fuseren, waardoor de grootste tandartsketen in Nederland ontstond. De markt voor tandartspraktijken is echter nog erg versnipperd, zodat Cureos de bestaande 'buy and build'-strategie van het Amsterdamse private-equityhuis Bencis en DentConnect-oprichter Jim Vermeule had kunnen voortzetten. 

Bencis wilde echter verkopen. De verkoop betekent ook allerminst een einde aan de consolidatie in de markt voor tandartspraktijken: EQT heeft verklaard het bedrijf verder te willen laten groeien door overnames. Jim Vermeule behoudt na de aandelenwissel zijn positie als CEO binnen het bedrijf.
 

Gerelateerde artikelen