DSM kijkt weer naar overnames

Speciaalchemiebedrijf DSM denkt weer aan overnames. De opbrengst van afgestoten onderdelen komt dit jaar naar verwachting uit op 1,5 miljard euro en daarmee kunnen nieuwe aankopen worden gefinancierd.

Dat kunnen enkele grotere overnames zijn of een reeks kleintjes, zei topman Feike Sijbesma tijdens een beleggersdag. DSM steekt ook geld in interne groeiprojecten.

Twee jaar geleden besloot Sijbesma geen overnames meer te doen en zich te richten op het integreren van bedrijfsonderdelen en het besparen van kosten. Dankzij 'bloed, zweet en tranen' is de basis voor een besparing van 250 miljoen euro in 2018 gelegd. DSM werkt nu hard om de bovengrens van 300 miljoen euro ook te halen. "We hebben operationeel en financieel significante verbetering laten zien'', aldus Sijbesma

Het reguliere strategische beoordelingsproces, voor de periode na 2018, haalt DSM naar voren. Het Heerlense bedrijf denkt de conclusies voor de zomer van komend jaar te delen met zijn aandeelhouders. DSM herhaalde daarbij zijn doelstellingen voor wat betreft het bedrijfsresultaat (ebitda) en rendement (roce) voor 2017.

De afgelopen periode had DSM te maken met de activistische aandeelhouder Third Point, maar die roert zich nu veel minder. Sijbesma vindt dat activistische aandeelhouders best een punt kunnen hebben, al zijn hun kortetermijnvisies 'niet altijd wenselijk'. Hoe dan ook verdwijnen activistische aandeelhouders niet meer, beseft de topman. "Je kunt je bedrijf het beste besturen zodat je er mee om kan gaan, anders heb je een probleem.''
 

(ANP)

Gerelateerde artikelen