DSM: gebrek aan geschikte overnamekandidaten

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:03
Speciaalchemiebedrijf DSM rekent voor de komende jaren op een forse verbetering van de financiƫle prestaties. Kenners menen dat DSM tot 3 miljard euro kan uittrekken voor eventuele overnames.

Het chemieconcern gaat voor de periode 2019-2021 uit van een jaarlijkse omzetgroei van circa 5 procent, waarmee het naar verwachting beter presteert dan de markt. Verder moet het bedrijfsresultaat jaarlijks 7 tot 9 procent stijgen. Ook kondigde DSM een stevige verhoging aan van het dividend over 2018.

Het chemieconcern stelt over het lopende boekjaar een verhoging van het dividend voor met circa 25 procent voor tot 2,30 euro per aandeel. Deze geste werd door kenners alom verwacht, omdat DSM dit jaar de wind duidelijk mee heeft.

Het bedrijf profiteert onder meer van toeleveringsproblemen bij concurrenten. Problemen in een fabriek van chemiegigant BASF leidden in het eerste kwartaal van 2018 tot hogere prijzen voor vitamines. Dit is koren op de molen voor DSM dat al eerder zijn winstramingen opschroefde.

In de strategie-update over de periode 2019-2021 houdt DSM vast aan zijn beleid van een "stabiel, bij voorkeur stijgend dividend". De operationele prestaties van het concern zullen naar verwachting zorgen voor verdere dividendgroei, zo kijkt DSM alvast vooruit. Circa 40 tot 50 procent van de gecorrigeerde onderliggende winst moet naar aandeelhouders vloeien.

Verder steekt DSM geld, circa 6,5 procent van de omzet, in het verbeteren van de groei op eigen kracht. Het beleid wat betreft overnames blijft volgens DSM "gedisciplineerd", waarbij met name wordt gekeken naar de divisie Nutrition. Bij gebrek aan geschikte overnamekandidaten zal meer geld aan aandeelhouders worden uitgekeerd. DSM heeft crica 3 miljard euro voor overnames, zo meldde de CEO aan AFM.

De CFO van DSM, Geraldine Matchett, is onlangs onderscheiden met een CFO Award. De CFO van DSM ontving de prijs tijdens de CFO Day 2018 in Huis ter Duin.
De CFO van D

SM Geraldine Matchett is sinds 2014 CFO van DSM. In vier jaar tijd laat ze zien een sterke CFO te zijn, die een voorbeeldfunctie vervult en de finance functie verder helpt. Haar kwaliteiten hebben eerder in haar loopbaan al tot een onderscheiding geleid: in Zwitserland werd ze in 2014 CFO van het jaar. Nu volgt dus ook in Nederland een onderscheiding. Matchett verdient volgens de jury een award vanwege de volgende redenen. 

Toen Matchett binnenkwam stond DSM onder druk. De koers in het bedrijf moest om. Er moest meer autonome groei bereikt worden, targets werden belangrijker. Dit maakte dat de positie van de CFO invloedrijker werd. Matchett pakte direct haar rol en hielp de kalmte in het bedrijf terug te dringen. Ze herstructureerde de schulden, waardoor er meer speelruimte ontstond. DSM zette een reorganisatieprogramma op, waarmee het bedrijf kosten bespaart. En de resultaten hiervan zijn goed. De omzet laat de laatste jaren een stijgende lijn zien. En vooral de winst is sinds 2014 sterk gegroeid. 

Matchett heeft binnen DSM een brede rol. Ze zet de financiële strategie uit, maar heeft daarnaast een goed beeld van de business. Ze heeft gevoel voor risico’s maar daarnaast staat ze open voor verandering. Ze denkt mee over de strategie en is op deze manier een volwaardig sparringpartner van de CEO. 

Gerelateerde artikelen