Driemaal scheepsrecht voor PPG? Druk op Akzo-top neemt verder toe

AkzoNobel heeft opnieuw een verhoogd bod ontvangen van de Amerikaanse uitdager PPG Industries. Het bod is met 8,75 euro per aandeel verhoogd, wat neer komt op een bedrag van 96,75 euro per stuk.

Na de onverbiddelijke afwijzing van het tweede bod ter hoogte van 88 euro (excluis slotdividend) heeft Akzo – zoals verwacht – een beter bod ontvangen. Het bedrijf uit Pittsburgh heeft zijn bod op de Nederlandse verf- en lakkenreus verhoogd van 90 naar 96,75 euro per aandeel. Dat komt neer op een voorgestelde overnamesom van 24,6 miljard euro. 

Laatste uitnodiging
PPG heeft het derde sterk verbeterde bod 'de laatste uitnodiging' genoemd. Indien Akzo het bod afwijst, zal topman Michael McGarry zijn strategie volledig omgooien en overgaan tot een 'vijandig bod'.

Tegenover het Financieele Dagblad zegt de Amerikaanse CEO over de aandeelhouders: "Hun vragen moeten worden beantwoord". En over de gevolgen voor de waardering van Akzo's aandelen: "Dat effect gaat verder dan alleen voor AkzoNobel".

Dwarsliggers bij AkzoNobel Anthony Burgmans (president-commissaris) en Ton Büchner (CEO) dienen zich hoe dan ook over het verbeterde bod te buigen. Met name eerste heeft zich de woede van enkele aandeelhouders op de hals gehaald. Burgmans dient hen van repliek door een overname van PPG 'te riskant' te noemen. Volgens de supercommissaris zullen de toezichthouders een acquisitie waarschijnlijk dwarsbomen. 

 

 

Gerelateerde artikelen