Driekwart institutionele beleggers eist meer zicht op performance van private equity
Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:27
Bijna driekwart (70%) van de institutionele beleggers wereldwijd eist een hogere mate van transparantie van private equitymanagers als het gaat om hun performance. Dat blijkt uit onderzoek van State Street, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.
"Zowel mandaatgevers als vermogensbeheerders hebben behoefte aan verbeterde data- en analysetools om een hogere mate van transparantie van de beleggingen en risicoblootstelling aan te kunnen tonen," zegt JR Lowry, hoofd van State Street in EMEA (foto links). "Ons onderzoek toont duidelijk aan dat beleggers geneigd zijn private equity de rug toe te keren wanneer zij onvoldoende openheid van zaken geeft."
Bijna twee derde (59%) van de ondervraagde institutionele beleggers is van plan om de komende vijf jaar zijn beleggingen in private equity op te schroeven, zo is te lezen in het rapport Transparancy in Private Equity. Slechts 15% van ondervraagde institutionele beleggers zei daarentegen de allocatie aan private equity de komende vijf jaar juist te willen verminderen.
Het totale vermogen dat door private equityfondsen wordt beheerd bereikt in juni 2015 een nieuw hoogtepunt van 2400 miljard dollar. Alternatieve beleggingen worden gezien als een manier om hogere rendementen te behalen. Zo wil bijna de helft (46%) van pensioenfondsen meer investeren in private equity, aldus het onderzoek van State Street.
Meer transparantie
Toch eist dus 70% van de beleggers eist een hogere mate van transparantie van private equitymanagers als het gaat om de performance van de onderliggende investeringen in het portfolio. Bijna de helft (46%) is specifiek op zoek naar transparantie over blootstelling aan risico’s, net asset values (32%) en cash flows van het fonds (23%).
State Street heeft in september 2015 de lancering van de State Street Liquid Private Equity Investable Index aangekondigd, een nieuwe toepassing die het publiek toegang biedt tot private equity exposure. De bedoeling van dit model is dat het gebruikt wordt als liquide proxy voor directe investeringen in private equity en is de eerste in een serie van investeerbare indices die beleggers kunnen gebruiken om informatie te winnen voor hun investeringsproces.
Lowry: ‘Beleggers zijn zich er terdege van bewust dat ze hun portfolio’s moeten diversifiëren om rendement te kunnen halen. De verschuiving naar alternatieve beleggingen is hier bewijs van. Sommige beleggers zullen de voorkeur geven aan een liquide rendementsstroom die vergelijkbaar is aan private equity zonder de veelgehoorde obstakels zoals gebrekkige liquiditeit, gebrek aan transparantie over de investeringen, en de hoge minimum investering."