Drie investeerders voor startup in éénhandig hechtenDrie investeringsfondsen investeren in startup Mellon Medical, dat een instrument ontwikkelt waarmee chirurgen met één hand kunnen hechten. AKD adviseerde lead investor Thuja Capital, co-investeerders Innovatie- & Investeringsfonds Gelderland van PPM Oost en het Life Sciences & Health Fund van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en startup Mellon Medical.

Het team van AKD bestond uit Matthijs Ingen-Housz, Patrick Munk en Huib Berendschot. Fiscaal advies werd ingewonnen bij Pieter Asjes en Arjan Bisseling van het kantoor AsjesBisseling. Daarnaast waren twee verschillende Octrooibureaus betrokken: EP&C (Martijn Vermeulen) en Arnold & Siedsma (Bart Jacobs).Matthijs Ingen-Housz van AKD vertelt dat hij op basis van referenties door CEO Lieuwke de Jong en CMO dr. Mark Paul Vrancken Peeters van Mellon Medical is benaderd om hen te begeleiden bij een benodigde investering. Ingen-Housz: “Wij hebben veel ervaring met dit soort startups en daardoor konden wij Mellon Medical breed adviseren en ondersteunen, bijvoorbeeld door het leggen van lijntjes naar potentiële investeerders. Dr. Mark Paul Vrancken Peeters is praktiserend vaatchirurg. Als chirurg liep hij tegen inefficiëntie aan op het gebied van hechten, namelijk dat hechten met twee handen tijdrovend en instabiel is. Bovendien zijn diepe holtes en moeilijke hoeken vaak onbereikbaar. Mellon Medical heeft een hechtinstrument in ontwikkeling waarmee, met één hand, sneller, stabieler en nauwkeuriger gehecht kan worden. Het is mooi en inspirerend om aan de wieg te hebben gestaan van deze uitvinding.” Door eerdere ervaringen met startups en dankzij reeds bestaande relaties met alle drie de investeerders kreeg het team van AKD de opdracht om op te treden namens alle betrokken partijen. Ingen-Housz: “We wisten waar de wensen en belangen van alle partijen lagen en konden het proces daarom efficiënt inrichten, rekening houdend met mogelijke complicaties. De benodigde documentatie kon van meet af aan met inachtneming van de belangen van alle partijen worden opgesteld en onnodige onderhandelingssessies konden worden voorkomen. Deze aanpak past goed bij dit type transacties waarbij de vraag naar praktische oplossingen en kostenefficiëntie alsmaar toeneemt.”

De behartiging van de belangen van verscheidene partijen brengt volgens Ingen-Housz wel met zich mee dat de advocaat behoedzaam dient om te gaan met mogelijke belangenconflicten tussen partijen. “Het is dan van belang dat de advocaat naar alle partijen toe transparant is over commerciële keuzes die nog gemaakt moeten worden, maar wel suggesties doet voor afspraken die recht doen aan alle partijen.”

Pieter Rhemrev is sector manager Life Sciences & Health bij PPM Oost, waar het innovatie- en investeringsfonds Gelderland (IIG) onder valt. IIG financiert de ontwikkelings- en marketingactiviteiten van Mellon Medical in een syndicaat met Thuja Capital Healthcare Seed Fund en het Life Sciences Health Fund. Aan M&A laat Rhemrev weten dat de zorg één van de aandachtsgebieden is van de provincie Gelderland en Overijssel, waar PPM Oost aan gelieerd is. Rhemrev: “De doelstelling van ons team is dan ook om er nog een aantal te closen, mits de aanvragen van voldoende kwaliteit zijn en er matching van externe financiers mogelijk is.”

Dat laatste levert over het algemeen echter geen probleem op. Er liggen zeker kansen voor innovatieve startups. Rhemrev: “Er is voldoende matching kapitaal beschikbaar. Cruciaal is de beschikbaarheid van voldoende leads. Wij kunnen niet zelfstandig in de vroege fase van bedrijven investeren; daar hebben we externe financiers voor nodig. Deze deal hebben we ook met andere partijen gedaan. Vanuit het oogpunt van risicospreiding en de verbreding van onze expertise geniet dat de voorkeur. Onze plannen met Mellon Medical? In eerste instantie willen we hier een mooi en succesvol bedrijf en product van maken. Uiteindelijk willen we het belang uiteraard verzilveren zodat we de opbrengsten weer kunnen investeren in nieuwe veelbelovende startups.”

Gerelateerde artikelen