De Drie 3G-Musketiers en hun partner-in-crime

Wie zijn de corporate raiders achter het vijandige bod op Unilever? Ze worden ook wel de Drie Musketiers genoemd en luisteren naar de (Duits-)Braziliaanse namen Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira en Marcel Herrmann Telles. Terwijl Warren Buffett, de derde rijkste man op aarde, ook regelmatig een duit in het zakje doet.

De multimiljarden-investeringsmaatschappij 3G Capital, één van de krachten achter het vijandige bod op Unilever door Kraft Heinz, werd in 2004 opgericht door de Brazilianen Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira, Marcel Herrmann Telles en Roberto Thompson Motta. Met name de drie eerstgenoemden hebben zich het laatste decennium laten gelden in de onstuitbare acquisitiejacht van 3G.

Berucht is het trio geworden door de wereldwijde strooptocht naar ogenschijnlijk onbetaalbare bedrijven. Eenmaal vergaard, koppelen de ervaren investeringsmanagers (alledrie hebben reeds de pensioensgerechtigde leeftijd bereikt) ondernemingen met miljardenomzetten aan concurrenten die vaak nog omvangrijker zijn. Tactiek: synergie creëren door flink in de kosten te snijden om de winstgevendheid aan te zwengelen. 

Laatste deal 
Spraakmakende deals zijn de acquisities van voedselgiganten Burger King (2010), Tim Hortons (2014) en Kraft Foods (2015). Vaak deelt investerings-goeroe Warren Buffett, de 86-jarige baas van het Amerikaanse zakenconglomeraat Berkshire Hathaway en de grootste investeerder in Coca-Cola, mee in het kapitaalgeweld. Zo ook met de bieding op Unilever.

In 2013 werd ketchupproducent H.J. Heinz overgenomen door Buffett en samengevoegd met Kraft Foods in 2015. Over Lemann zei Buffett vlak na de bundeling van Kraft Foods en Heinz: "Jorge Paulo en ik zijn zeer goede vrienden, hij noch ik denken dat dit onze laatste deal zal zijn."

Hoofdfoto: Braziliaanse multimiljardiars Carlos Alberto Sicupira, Jorge Paulo Lemann en Marcel Herrmann Telles (Webb Chappell Photography)

Dit is een test…

Gerelateerde artikelen