Dragi Dimitrijevic van ABN AMRO over het veranderende Nederlandse bankenlandschap

Hoe verandert de Nederlandse bankensector? Op deze vraag geeft Dragi Dimitrijevic, hoofd structured finance bij ABN AMRO, antwoord tijdens een masterclass op het Private Equity Summit 2015 van 22 april. Een betere spreker voor dit thema is er eigenlijk niet te vinden, Dimitrijevic is door haar rol bij ABN AMRO immers zelf onderdeel van het veranderende bankenlandschap.

Banken zijn in Europa de belangrijkste kredietkraan voor het bedrijfsleven. Op dit moment is meer dan 80% van alle financiering in het bedrijfsleven afkomstig van de banken. Ondernemingen zoeken echter steeds meer naar alternatieven omdat banken niet meer zo makkelijk krediet kunnen verstrekken. Banken moeten zich namelijk houden aan hogere kapitaaleisen en krijgen te maken met strengere regelgeving. Iedere procent hogere kapitaaleis, betekent al gauw honderden miljarden minder aan kredietverschaffing. 

Alternetieve financiering kan dat financieringsgat mogelijk opvangen want geld is in principe genoeg in de financiële markten. Bedrijven hebben veel cash, grote beleggers zijn door de lage obligatierentes op zoek naar rendement en bovendien pompt de ECB op dit moment 60 miljard euro per maand de markten op.

Wie komt met een alternatief?
Private equity, crowdfunding en venture capital zijn enkele disciplines die een brug kunnen vormen tussen de enorme pot met geld van investeerders en de om krediet springende ondernemingen. Dragi Dimitrijevic, hoofd Structured Finance ABN AMRO gaat tijdens de masterclass ‘Hoe verandert de Nederlandse bankensector’ in op dit thema. Bezoek daarvoor het Private Equity Summit van 22 april bij ABN AMRO.

Na een presentatie van Dragi Dimitrijevic, schuiven panelleden Daan Bouwman (Nielen Schuman), Jelle Hofland (Clifford Chance), Hein Ploegmakers (Gilde), Gert Jan van der Hoeven (H2 Equity Partners) en Stephan van Dongen (CG) aan om vanuit verschillende perspectieven het onderwerp verder uit te diepen. 

Aan het van de sessie heeft de deelnemer antwoord gekregen op vragen als: wat zijn de ontwikkelingen in de Nederlandse bankensector en wat betekent dit voor kredietverlening bij fusies en overnames in het midden- en grootbedrijf? Welke financieringsalternatieven zijn er voor ondernemingen naast de traditionele bancaire kredietverlening? Zal private equity zich vaker wenden tot banken bij leveraged buy-outs of zich juist richten tot alternatieve financiers? 

——-> Bekijk de website van het Private Equity Summit
——-> Blader door de programmering 
——-> Zie hier de full page advertentie in Het Financieele Dagblad 

Gerelateerde artikelen