Door private equity gefinancierde IPO’s floreren in Europa
Het eerste kwartaal van 2015 kende wereldwijd 252 beursintroducties, waarbij in totaal 38,2 miljard dollar werd opgehaald, zo blijkt uit de kwartaalrapportage EY Global IPO Trends: Q1 2015. Dat is een daling van 4% qua volume in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Het aangetrokken kapitaal was 19% minder. "Na de sterke afsluiting van 2014 was wel een terugval te verwachten in de algehele IPO-activiteit," aldus René Coenradie, Leader van het EY IPO Center of Excellence.
Het totale aantal beursgangen is dus iets afgenomen, maar het aantal private equity-deelnemingen dat naar de beurs ging, groeide flink. In Europa bedroegen door private equity gefinancierde beursgangen 37% van het totale aantal transacties en 54% van het totale opgehaalde bedrag. Wereldwijd was dat met respectievelijk 17% en 32% een stuk minder.
Nu veel Europese aandelenmarktindices het hoogste niveau sinds 2007 bereiken, nemen de waarderingen een hoge vlucht. Dat versterkt de belangstelling van beleggers voor nieuwe beursgangen en het stimuleert private equity (PE)- en venture capital (VC)-fondsen om op zoek te gaan naar exits voor hun investeringen. Vier van de vijf grootste Europese IPO’s waren private equity gefinancierd.
Drukte op het Damrak
Euronext Amsterdam kende bijvoorbeeld een goed eerste kwartaal met drie beursintroducties. Alle drie ging het om private equity gefinancierde ondernemingen. GrandVision, Lucas Bols, Refresco Gerber haalden respectievelijk 1,2 miljard dollar, 166 miljoen dollar en 600 miljoen dollar op. De Nederlandse brillenketen GrandVision staat hiermee in de wereldwijde top 10.
Coenradie: "In het eerste kwartaal van 2015 waren Europese transacties goed voor vijf van de tien grootste transacties wereldwijd. Door private equity gefinancierde IPO’s staan op recordhoogte, met vier van de vijf grootste Europese deals. In de hele regio is sprake van een veelbelovende IPO-pijplijn en een gezonde risicobereidheid onder beleggers, dankzij de monetaire voorwaarden – waaronder het onlangs geïntroduceerde programma voor kwantitatieve verruiming – en hoge waarderingen. Ondanks de aanhoudende geopolitieke spanningen zijn de fundamentele marktfactoren naar onze mening gunstig voor meer EMEIA-activiteit in de loop van het jaar."