DNB wil resolutietoets voor Europese bankenfusies invoeren

DNB-directielid Frank Elderson zegt tegen het Financieele Dagblad dat de 'afwikkelbaarheid' van Europese bankenfusies beter moet. Wanneer banken besluiten om te fuseren, moet dat net zo makkelijk weer kunnen worden ontmanteld, mocht dat in een noodgeval nodig blijken.
Met veilig ontmantelen wordt bedoeld dat belastingbetalers niet opdraaien voor een in problemen geraakte bank en dat nutsfuncties zoals het betalingsverkeer overeind blijven. "De afwikkelbaarheid van banken moet toenemen", stelt Elderson tegen de zakenkrant. "Bij een fusie mag hij in ieder geval niet afnemen. Ik vind dat daarop vooraf een toets moet komen. Banken die willen fuseren zullen resolutieplannen moeten overleggen."
 
DNB zal het voorstel voor een resolutietoets voor Europese banken inbrengen bij de Single Resolution Board in Brussel zegt Elderson. Zo’n aparte resolutietoets kan een extra hobbel opwerpen voor buitenlandse banken die willen fuseren met Nederlandse concurrenten of deze willen overnemen. Fusies en overnames waar Nederlandse banken bij betrokken zijn kunnen nu ook al pas doorgaan als DNB een zogeheten verklaring van geen bezwaar (vvgb) geeft.
 
Andersom wordt het met de eventuele resolutietoets ook moeilijker voor Nederlandse banken om zich te mengen in Europese bankenfusies.   
 
Gerelateerde artikelen