Nieuwe AI-tool voor voorkomen kartelvorming

DLA Piper en Reveal lanceren Aiscension, een tool voor het opsporen en voorkomen van kartelactiviteiten.

DLA Piper kondigt vandaag de introductie aan van Aiscension, een baanbrekende tool op basis van AI die is ontwikkeld om het risico op kartelvorming binnen bedrijven te herkennen. Aiscension zorgt voor een revolutie in het opsporen van risico’s, door de juridische kennis van DLA Piper te combineren met de geavanceerde AI-technologie van Reveal, een toonaangevende aanbieder van AI-software. 

Hoewel veel bedrijven beschikken over compliance systemen, kunnen zij (of hun dochterondernemingen) alsnog betrokken raken bij kartelactiviteiten. Aiscension biedt bedrijven de mogelijkheid hun compliance-initiatieven te verbeteren door te helpen bij het opsporen en voorkomen van kartelvorming. Aiscension bundelt de ‘best-in-class’ AI technologie van Reveal met de gerenommeerde juridische expertise van DLA Piper om snellere, effectievere en  nauwkeurigere resultaten op te leveren. 

Léon Korsten, Partner Litigation & Regulatory bij DLA Piper in Amsterdam: “De gevolgen voor bedrijven die aantoonbaar betrokken zijn bij kartelvorming zijn zeer ernstig. Overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes, schadeclaims en blijvende schade aan het merk en de reputatie van een bedrijf. Alleen al een onderzoek kan grote gevolgen hebben. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Dankzij Aiscension kunnen bedrijven kartelrisico’s op een efficiënte en compleet nieuwe manier inschatten en beperken. Het biedt onze cliënten de mogelijkheid al in een vroeg stadium te bepalen of ze het gevaar lopen betrokken te raken bij mogelijk illegale activiteiten. Daardoor kunnen ze snel passende maatregelen nemen en zelfs elke vorm van schade voorkomen.”

De innovatieve dienst maakt het mogelijk enorme hoeveelheden gegevens te analyseren die relevant zijn voor allerlei soorten kartelpraktijken, zoals prijsafspraken, marktverdeling, manipulatie van aanbestedingsprocedures, informatie-uitwisseling en collectieve boycots. 

Kartelvorming is een belangrijk, snel groeiend risico voor bedrijven in alle sectoren. Een analyse naar de boetes in mededingingszaken sinds januari 2000 door Europese, Britse en Amerikaanse mededingingsautoriteiten laat zien dat er aan ruim 1.100 entiteiten boetes zijn opgelegd voor in totaal meer dan 43 miljard euro. En de aandacht van toezichthouders hiervoor zal alleen maar toenemen door de technologische ontwikkelingen, de verdere digitalisering en de druk van de wereldwijde pandemie. 

Het AI-model wordt door advocaten van DLA Piper getraind en samen met datawetenschappers van Reveal geoptimaliseerd om elektronische bedrijfscommunicatie die kan duiden op kartelgedrag te identificeren en efficiënt te onderzoeken. Aiscension wordt aangeboden in het kader van Law&, het uitgebreide juridische productaanbod van  DLA Piper.

Simon Levine, Global Co-CEO bij DLA Piper, over de introductie van de dienst: “We blijven gedurfde en innovatieve producten en diensten introduceren via ons Law&-programma. Onze samenwerking met Reveal biedt bedrijven de mogelijkheid om het risico verstrikt te raken in schadelijke kartelgerelateerde activiteiten aanzienlijk te verminderen en  brengt een radicale verandering teweeg in de wijze waarop zij preventie benaderen. Aiscension is wederom een  voorbeeld van een door ons ontwikkeld product dat de markt verandert.” 

Gerelateerde artikelen