Dit zijn de miljardendeals van de zomer van 2019

Een lange tijd was het stil op de M&A-markt maar afgelopen zomer vlogen de miljarden ons om de oren. De grootste klapper kwam op het laatst. De beursgang van Prosus. 

Dit zijn de zes grootste deals van de zomer van 2019. Onderaan het artikel staan alle miljardendeals van 2019 op een rijtje.

6 Worldline koopt resterend aandeel van Equens 1,07 miljard

Na 25 jaar zijn de Nederlandse grootbanken volledig uit de afhandeling van het betalingsverkeer gestapt. In 1994 voegden de Nederlandse grootbanken hun betalingsdivisies samen tot InterPay Nederland. Met de introductie van de euro ging Interpay Europees. Dit leidde in 2006 tot een fusie met het Duitse Transaktionsinstitut für Zahlungsverkehrsdienstleistingen en in 2014 tot een joint venture met het Italiaanse ICBPI. In 2015 klopten de Franse op de deur en kocht Worldline een meerderheid van de aandelen in Equens. Nu hebben Rabobank, ING, ABN AMRO en hun Duitse en Italiaanse collega’s hun laatste aandelen Equens verkocht voor 1,07 miljard euro. 

5 Exal en Ardagh starten joint venture Trivium Packaging 2,23 miljard

Exal en Ardagh genieten weinig bekendheid in Nederland. Dat is niet vreemd, want Ardagh is een Luxemburgs verpakkingsbedrijf met Ierse wortels en branchegenoot Exal komt uit Amerika. Desalniettemin hebben de bedrijven besloten om het hoofdkantoor van het gezamenlijk verpakkingsbedrijf Trivium Packaging te openen in Nederland. Het fusiebedrijf maakt (aluminium) blikken voor onder andere voedsel, drank en verf, telt 57 fabrieken in Europa de Amerika’s en 7800 werknemers.  

4 Athora koopt Vivat van Anbang 2,6 miljard

In 2017 komt Anbang – de Chinese eigenaar Vivat – in de problemen. Het bedrijf zit op een grote schuldenberg en is verwikkeld in een fraudezaak. De Chinese overheid grijpt in met een miljardeninvesteren en stelt het bedrijf begin 2018 onder curatele. Om de staatssteun terug te betalen moet Anbang internationale activiteiten verkopen. In 2019 komt Vivat in de etalage. Nederlandse concurrenten Aegon en ASR doen een bod, maar vissen naast het net. De Bermudaanse verzekeringsdochter van private-equity-bedrijf Apollo heeft met 2,6 miljard het hoogste bod. 

3 TakeAway.com en Just Eat gaan samen verder  5,5 miljard

Is het nou een fusie of een overname?  Officieel brengt TakeAway, het moederbedrijf van thuisbezorgd.nl, een bod uit op Just Eat. Na de deal hebben de aandeelhouders van Just Eat een minieme meerderheid in het fusiebedrijf. Jitse Groen van TakeAway wordt CEO van Just Eat TakeAway. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam. Het bedrijf krijgt een notering aan de Londense beurs. Hoe het ook zij, de deal is nog niet helemaal rond. De bestuurders van beide bedrijven staan achter de deal, maar  enkele aandeelhouders van Just Eat hopen op een hoger bod. Eind oktober weten we meer. Als dan 75 procent van de aandeelhouders voor de deal stemt gaat het door. 

2 EssilorLuxottica koopt GrandVision 7,13 miljard 

De op één na grootste deal van de zomer is de overname van ‘s lands grootste brillenbedrijf GrandVision. De Franse brillenverkoper EssilorLuxottica, met luxebrillen van onder andere Prada en Ray-Ban, legt ruim zeven miljard op tafel voor een aandeel van 77 procent in het moederbedrijf van Pearle en Eyewish. Hiermee stapt investeerder HAL uit het brillenbedrijf. Met deze deal is de kous nog niet af, want na de overname doet EssilorLuxottica een bod doe op de resterende aandelen van GrandVision. Een extra deal van circa twee miljard.

1 Beursgang Prosus 25,65 miljard

De grootste deal van de zomer is de Amsterdamse beursgang van Prosus. De Zuid-Afrikaanse tech-investeerder Naspers heeft haar investeringen in onder ander het Chinese Tencent ondergebracht in het nieuwe bedrijf Prosus. Aan de Amsterdamse beurs hoopt Naspers meer geld op te halen dan in Johannesburg. En dat lijkt aardig te lukken, want de aandelen gingen als warme broodjes over Beursplein 5. Naspers blijft de grootste aandeelhouder in Prosus. De aandelen die niet in handen zijn van Naspers hadden tijdens de beursgang een waarde van 25,65 miljard euro.

 

Gerelateerde artikelen