Dit zijn de dealmakers van ASML

Iedereen aast op ASML, tot in China - of toch Korea? - aan toe. Het bedrijf gaat zelf met enige regelmaat op koopjesjacht en doet dat samen met een select groepje dealmakers.

[scroll naar beneden voor alle ASML-deals en dealmakers]

De echte dealmakers van ASML zijn CEO Peter Wennink en het inhouse M&A-team met onder anderen general counsel Robert Roelofs en corporate strategy officer Jeroen Kemp. Als ze een overnameprooi op de korrel hebben, dan bellen ze De Brauw Blackstone Westbroek.

De Brauw is de hofleverancier van juridisch M&A-advies voor de Velthovense techneuten. Van de tien ASML-deals in de MenA.nl database is het advocatenkantoor bij minstens zeven betrokken. Van de overige drie deals is – nog – niet geregistreerd welke kantoren adviseerden. Partner Michael Schouten is de laatste jaren vaak betrokken als dealmaker namens De Brauw. Ook Gaby Smeenk en Arne Grimme zijn bij deals voor ASML betrokken.

Spin-off De Brauw 
De relatie tussen ASML en De Brauw gaat ver terug. ASML is een spin-off van Philips. De Brauw al jaren een veelgevraagd M&A-adviseur voor Philips. M&A-partner Arne Grimme neemt vaak de honneurs waar voor de Eindhovense elektronicagigant.

Voor Amerikaanse klussen wordt advocatenkantoor Skadden ingeschakeld. ASML maakt weinig gebruik van zakenbanken (of geeft er geen ruchtbaarheid aan). Bij de overname van Cymer was de zakenbank Greenhill & Co ingeschakeld. In 1995 hadden Philips en ASML een hele trits banken ingeschakeld om de beursgang in goede banen te leiden. Dit zijn CS First Boston, Morgan Stanley, ABN Amro en Morgan Stanley.

 

Gerelateerde artikelen