Dit zijn de 5 miljardendeals van de eerste 5 maanden van 2017

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:42
In slechts vijf maanden in het dealjaar 2017 zijn er al evenveel miljardendeals gevallen voor een totaal van 15,05 miljard euro. Dit zijn de topdeals en dealmakers van het voorjaar van 2017.


5 Toyota koopt Vanderlande Industries voor 1,2 miljard euro
Na negentien jaar neemt private-equitybedrijf NPM Capital afscheid van Vanderlande Industries. De Brabantse fabrikant van lopende banden komt voor 1,2 miljard euro in handen van het Japanse Toyota Industries. Toyota krijgt bij de deal advies van drie teams van KPMG. Zowel voor M&A, transaction support als tax (KPMG Meijburg). Loyens & Loeff en White & Case verzorgen het juridisch advies voor Toyota. NPM Capital krijgt advies van Bank of America Merrill Lynch, PwC en Allen & Overy. Vanderlande wordt bijgestaan door CorporateWise. De dataroom wordt gemanaged door The Room.

4 Vitol koopt het Turkse Petrol Ofisi voor 1,4 miljard euro
De van oorsprong Nederlandse oliehandelaar Vitol heeft een grote slag geslagen met de overname van Petrol Ofisi voor 1,4 miljard euro. Door de acquisitie wordt Vitol de grootste vervoerder van brandstoffen in Turkije. Petrol Ofisi wordt verkocht door het Oostenrijkse energieconcern OMV. De Turken bezitten met een marktaandeel van 23 procent zo'n 1.700 tankstations in het hele land. Vitol neemt ook onderdelen op het gebied van logistiek, luchtvaart, smeermiddelen en tankopslag over. 

3 KKR koop Q-Park voor 2,95 miljard euro
De Amerikaanse investeerder KKR betaalt afgerond drie miljard euro voor de Nederlandse uitbater van parkeergarages Q-Park. KKR krijgt bij de deal financieel advies van een team van ING. Het investeringsfonds van Henry Kravis krijgt juridisch advies van Clifford Chance. Het overnamedoelwit Q-Park heeft financieel advies ingewonnen bij corporate-finance-boutique Alantra. Een team van Stibbe verzorgt het juridisch advies. Zakenbank J.P. Morgan adviseert de verkopende institutionele investeerders waaronder Achmea en Delta Lloyd.

2 Moody’s koopt Bureau van Dijk voor 3 miljard euro 
De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's neemt dataverzamelaar Bureau van Dijk over van investeringsmaatschappij EQT voor 3 miljard euro. De Zweedse investeerder EQT krijgt financieel advies van zakenbank J.P.Morgan, corporate-finance-boutique Quayle Munro, advocatenkantoor Allen & Overy en communicatie-adviseur Citigate First Financial. Stibbe treedt op als juridisch adviseur van Moody's. Het Amerikaanse advocatenkantoor Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom is de lead counsel voor de kredietbeoordelaar. 

1 DSM en JLL verkopen Patheon aan Thermo Fisher voor 6,5 miljard euro
De grootste deals van de eerste vijf maanden van 2017 staat op naam van DSM. De Nederlandse producent van bestanddelen voor voeding, medicijnen en industriële materialen verkoopt samen met investeerder JLL Partners de Amerikaanse medicijnfabrikant Patheon voor 6,5 miljard euro (inclusief schuld) aan Thermo Fisher. Patheon ontwikkelt en maakt medicijnen in opdracht van pharmabedrijven. Bij de deal is Goldman Sachs financieel adviseur van Thermo Fisher en Wachtell, Lipton, Rosen & Katz en NautaDutilh de juridisch adviseur. Morgan Stanley, Skadden  Arps Slate Meagher & Flom en De Brauw Blackstone Westbroek zijn de adviseurs van Patheon. 

Lees ook:
Dit waren de grootste deal van Q1 2017

Gerelateerde artikelen