Dit zijn de 20 grootste overnames in verzekeringsland
[ scroll naar beneden voor de top 20]
Al ruim twintig jaar is de verzekeringsmarkt het toneel van grote overnames en voorlopig lijkt dat niet te stoppen. Het aantal verzekeraars is de afgelopen twintig jaar meer dan gehalveerd: van 740 in 1999 naar 283 in 2015 (aldus het CBS). Het merendeel van de maatschappijen is een schadeverzekeraar (86 procent), de rest doet in levensverzekeringen (zorgverzekeraars zijn schadeverzekeraars).
Achmea (Eureko), CZ, VGZ en Menzis zijn de grootste verzekeraars van Nederland. Deze bedrijven zijn vooral groot dankzij hun zorgtak. Zonder zorg is NN Group de grootste schadeverzekeraar. Mede dankzij de overnames van Delta Lloyd en het schadebedrijf van Vivat.
Aegon in Amerika
Veel grote deals van de afgelopen jaren zijn het gevolg van de afsplitsing van de verzekeringstak van ING en de privatisering van onderdelen van het vroegere Fortis en SNS Reaal. Voor de grootste overname ooit moeten we terug naar de vorige eeuw. In de jaren '90 ging Aegon op oorlogspad in de Verenigde Staten. Voor omgerekend 8,6 miljard euro kocht het levensverzekeraar Transamerica. De deal staat op de 29-ste plaats in de Top 100 grootste deals ooit. Tijden veranderen: Inmiddels is een groot deel van de Amerikaanse tak weer verkocht, getuige ook deal nr. 16 in onderstaande top 20.
De overname-adviseurs van verzekeraars
Verzekeraars zijn flexibel bij de keuze van een advocatenkantoor of zakenbank. De NN Group lijkt fan van Freshfields Bruckhaus Deringer. Het kantoor adviseerde – samen met BNP Paribas – de verzekeraar recent bij de overname van de schadetak van Vivat. In 2016 mocht Freshfields – nu met J.P. Morgan en ING – adviseren bij de overname van Delta Lloyd.
Het bedrijf achter de grootste Nederlandse verzekeraarsdeal ooit houdt van variatie. Simmons & Simmons en Quore Capital adviseerden Aegon bij de overname van Robidus in 2018, Allen & Overy bij de overname van Jungo in 2017 en Loyens & Loeff en ING bij de verkoop van Unirobe Meeùs in 2017.
Achmea doet vaak zaken met De Brauw Blackstone Westbroek en PhiDelphi Corporate Finance. Bij de verkoop van Independer in 2018 adviseerden De Brauw en ABN AMRO. Bij de verkoop van Winnock aan Zorg van de Zaak in 2017 adviseerden PhiDelphi en Rutgers & Posch. Bij de verkoop van het Achmea Health Center aan Fitland adviseerden PhiDelphi en de Brauw.
Bij ASR lijkt NautaDutilh een streepje voor te hebben. Het kantoor mocht onder andere aantreden bij de overname van Assicurazioni Generali in 2017 én bij de beursgang in 2016. Bij de overname van Loyalis in 2018 verzorgde Houthoff het juridisch advies.
Stibbe, Aperghis en Deutsche Bank zijn adviseurs van een nieuwkomer op de Nederlandse markt: Athora. Het Bermudaanse bedrijf is sinds juni eigenaar van de levensverzekeringen van Vivat.
In bovenstaande top 20 zijn de nationaliseringen van ABN AMRO (2007), Fortis Nederland (2008) en SNS Reaal (2013) niet meegenomen. Deze grootste waarde van deze deals is toe te schrijven aan de bancaire tak. Van enkele grote overnames is de waarde moeilijk te achterhalen, zoals de overname van de zorgverzekeringsklanten (maar niet de merken) van Delta Lloyd door CZ in 2007. Of de – in aandelen betaalde – overname van Agis door Achmea in 2007. Deze deals zijn uit de top 20 gelaten.